Samsung kupil Boxee

Mandi

5. jul 2013 ob 22:47:02

Priljubljeni proizvajalec odprtokodnega medijskega predvajalnika Boxee oz. štatlic Boxee Box in DVR, se je te dni prodal Samsungu. Spremembe niso dobre za potrošnika. Njihova oblačna rešitev Boxee DVR bo ugasnjena že čez dober teden, škatlice pa bodo na voljo le še do razprodaje zalog. Ves fokus naj bi namreč šel v dobro Samsungove televizijske divizije, se pravi njihove platforme Smart TV.

Boxee naj bi se za potezo odločil zaradi slabega sprejema svojih obstoječih izdelkov (predvsem zaradi slabe podpore s strani podjetja samega), ter zaradi splošnega trenda upadanja povpraševanja po set top boxih, v dobro pametnih tv-jev. Uporabniki naj bi bili več kot zadovoljni s slednjimi, kar pa jim manjka, pa lahko dopolnijo z računalnikom (npr. vlc ali Steam Big Picture) oz. telefonom (npr. Ubuntu TV). Če že rabijo posebno napravo, je to lahko mirno konzola, ki zna še marsikaj več, ali kateri od cenenih kitajskih napravic, ki stanejo pol manj.

Pri prodaji Boxeeju tudi ni pomaglo dejstvo, da (večkrat) obljubljenih posodobitev in popravkov za originalni Boxee Box preprosto nikoli ni bilo. Podporo so ukinili namreč vsega leto in pol po uradni predstavitvi naprave (po več kot pol leta praznih obljub okoli posodobitev), zaradi ugašanja Boxee strežnikov in zastarelega Flasha 10 pa zdaj napravica pri lastnikih po kosih odmira. Naslednjik Box-a, Boxee TV oz. DVR, je posledično dobil ledeno mrzel sprejem in se preprosto ni prodajal.

Razvoj odprtokodnega multimedijskega sistema XBMC, ki je v močno modificirani obliki postal Boxee Multimedia Software, pa teče dalje na svojem tiru. Na žalost pa se ga ne da namestiti na Boxee Box, ker pri podjetju Boxee nočejo objaviti ključev za podpisovanje operacijskega sistema. Po besedah vodstva Boxeeja bi naj bili krivi drakonski pogoji Netflixa in Huluja.

Boxee je tako tipični primer perspektivnega podjetja, ki si je s praznimi obljubami in zapiranjem programske opreme prislužilo žalosten konec.