IRobot predstavil robotsko kosilnico

Jurij Kristan

31. jan 2019 ob 20:29:15

Pri podjetju iRobot, izdelovalcih najbolj znanega robotskega sesalnika Roomba, so naposled pokazali robotsko kosilnico z imenom Terra, ki bo za razliko od drugih avtomatskih naprav te vrste za orientacijo uporabljala radijsko tehnologijo.

Vse odkar so Američani leta 2002 predstavili Roombo, so se vrstila ugibanja, kdaj bodo nadaljevali na zeleni trati pred hišo. Toda pri samodejnih kosilnicah se je firma močno obotavljala in prehitevale so jo druge z lastnimi rešitvami, tako da imamo robotskih urejevalnikov trate ta hip že kar nekaj. Vsi za zamejevanje področja delovanja uporabljajo žico, ki jo je potrebno ročno namestiti na mejah in robotu pove, do kam sme potovati. Tu bo iRobot s kosilnico Terra napravil korak naprej.

Terra bo za navigacijo uporabljala brezžično tehnologijo. Okoli vrta bo treba postaviti količke z antenami, s pomočjo katerih bo naprava določala svoj položaj. Nato jo bo potrebno pred prvim košenjem še ročno zapeljati po vseh mejah, se pravi zunanji in pa morebitnih notranjih okoli pasje ute, ribnika ter petunij. Od tu naprej naj bi Terra vse postorila sama in kosila z za robote značilnim nekajmilimetrskim "grizljanjem" trave v posameznem prehodu. Baterije v količkih naj bi zdržale približno leto, omembe vreden pa je tudi podatek, da bodo uporabljeni radijski valovi zasedali frekvence med 6240 in 6740 megaherci, kar je razhudilo ameriške radioastronome, saj njihove naprave za zaznavo metanola v vesolju izkoriščajo isti del spektra. A kot je videti, so težave zgladili in naj jih kosilnice ne bi motile.

Terra bo najprej na voljo pozno poleti v Nemčiji in ZDA, cene pa žal še niso razkrili.