Meta prvič ni povečala prometa glede na leto poprej

Jurij Kristan

30. jul 2022 ob 22:08:39

Pri Meti so v preteklem tednu razgrnili rezultate za drugo letošnje četrtletje in čeprav je podjetje daleč od rdečih številk, izkaz ni več tako dominanten kot v preteklosti.

Meta se v zadnjem času sooča na eni strani z vse bolj inovativno konkurenco na področju družbenih omrežij, kot je TikTok, na drugi pa je prihodke oklestil tudi boj proti oglaševalskemu sledenju uporabnikov, v prvi vrsti s strani Appla. Zahtevnejši izzivi se odražajo tudi v številkah: promet v drugem letošnjem četrtletju je z 28,8 milijardami ameriških dolarjev za približno odstotek zaostajal za lanskim v enakem tromesečju, kar je prvič v Metini zgodovini (plačljiv vir). Dobiček pri 6,7 milijardah dolarjev se še vedno zdi huronsko visok, a je hkrati za 36 odstotkov nižji od onega v lanskem obdobju. Poglavitni "porabnik" denarja je strojni oddelek za navidezno resničnost Reality Labs, kar sicer vemo že nekaj časa. Ob robu smo lahko izvedeli še, da ima ekosistem Metinih aplikacij - Facebook, Instagram, WhatsApp in Messenger - 2,88 milijarde dnevnih uporabnikov, dočim ga mesečno pogleda 3,65 milijarde ljudi.

S kakšne sorte izzivi se konkretno soočajo, lahko te dni vidimo ob burleski, ki se odvija na Instagramu. Tam so maja pričeli s preizkušanjem celozaslonskega pogleda ... ki seveda nenavadno spominja na TikTok. Od takrat so obenem "navili" še količino oglasov in algoritemsko predlaganih vsebin, nakar je v preteklih tednih kopici vplivnežev, na čelu s Kylie Jenner, dokončno prekipelo in so sprožili vik in krik, da naj se Instagram vrne v stare čase, ko je bil še okolje za gledanje fotografij. Pred dnevi je moral šef podružnice Adam Mosseri priznati, da se preizkus ni obnesel po pričakovanjih, saj so padli tudi mnogi merjeni parametri, od obiska platforme do aktivnosti.

Obstranskim opazovalcem se influencerska ekonomija bržkone zdi precej za luno, toda dogodek je odraz splošnega premika družbenih omrežij v smer kratkega, živega videa, ki se sicer odvija že nekaj časa. Hočeš-nočeš se vsa okolja, od Facebooka do Twitterja in YouTuba, po malem spreminjajo v TikTok - Facebook app za telefone se na primer preobraža v obliko, kjer bo video izpodrinil novinarske članke.