Po šestih letih spet prvo mesto na astronomski olimpijadi

Matej Huš

20. avg 2023 ob 21:10:18

Na Poljskem se je končala 16. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike, na kateri je slovenska ekipa dosegla izjemen uspeh. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) je osvojil zlato medaljo in 1. mesto v skupnem seštevku. Njegov uspeh so dopolnili Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) in Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad) s srebrnima medaljama ter Žan Arsov (Gimnazija Bežigrad) z bronasto medaljo in Marija Judež (Sr. elektro šola in tehn. gimnazija Novo mesto) s pohvalo. Peter Andolšek je že tretje leto zapovrstjo osvojil zlato medaljo, letos pa je lanski rezultat nadgradil še s prvim mestom. To je že druga absolutna zmaga za Slovenijo, saj je leta 2017 vso konkurenco premagal tudi Aleksej Jurca.

Letošnja olimpijada je potekala od 10. do 20. avgusta v poljskih Katovicah. Tekmovanje iz astronomije in astrofizike za srednješolce obsega tri discipline: teoretične naloge, opazovanje in obdelava podatkov. V slednjih kategorijah je bil Peter Andolšek najboljši tudi posamično. Na olimpijado je sodelovalo 50 držav s skoraj 250 tekmovalci, kar je največ doslej. Slovenija se tekmovanja udeležuje že deset let. Izbor slovenske ekipe in priprave organizira DMFA, kjer sodelujejo strokovnjaki z ljubljanske in novogoriške univerze ter študentje in nekdanji tekmovalci.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Braziliji. Slovensko ekipo bodo izbrali na podlagi državnega tekmovanja in izbirnih testov po dodatnih pripravah.