Celsius gre v prisilno poravnavo

Matej Huš

16. jul 2022 ob 08:33:54

Podjetje Celsius, ki se je ukvarjalo s trženjem posojanja kriptovalut, je v sredo vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). Da se kuhajo težave, je jasno že vsaj mesec dni, odkar so komitentom onemogočili dvige kriptovalut. To se tudi po začetku prisilne poravnave ne spreminja, želijo pa zlesti na zeleno vejo.

Celsius je dvige, menjave in nakazila ustavil 12. junija letos in pri tem vztraja. Prav tako so ustavili tudi pripisovanje obresti in izdajanje novih posojil, medtem ko obstoječa posojila normalno obratujejo še dalje vključno z obveznostmi kreditojemalcev do Celsiusa. To z drugimi besedami pomeni, da ima Celsius načrt za rešitev finančnih težav, ni pa še jasno, ali bo uspel.

Prijavili so 1-10 milijard dolarjev pasive in 1-10 milijarde dolarjev obveznosti do vsaj 100.000 upnikov - to je v resnici največja vrednost, ki jo je moč izbrati v SEC-ovem obrazcu. Celsius ima sicer po lastnih podatkih okoli 1,7 milijona komitentov in 167 milijonov dolarjev likvidnih sredstev. Težave za Celsius so se začele ob zadnji razprodaji kriptovalut, ko se jim je vrednost več kot razpolovila. Pri tem povejmo, da Celsius še zdaleč ni edini s težavami, saj sta na primer še eno posojilodajalec Voyager Digital in in sklad kriptokapitala Three Arrows Capital takisto v stečaju.