Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Matej Huš

26. avg 2023 ob 17:55:49

Nekoč obetavni fintech startup Prime Trust, ki je nudil pokojninska varčevanja v kriptovalutah, vmesnike za potrjevanje istovetnosti komitentov (know-your-costumer interface), likvidnost in druge finančne storitve za kriptoborze, menjalnice in podobne igralce, gre v prisilno poravnavo (Chapter 11). Tja ga je pahnila osupljiva nesposobnost, zaradi česar so izgubili več kot 39 milijonov dolarjev. Sodni spis, ki se ga res splača pogledati, se bere kot učbenik slabih praks, nesposobnosti in nezakonitih ravnanj.

Zdi se, da so se težave podjetja, ki se je sámo opisovalo kot "vse-v-enem rešitev za stranke, ki ostaja neprekosljiva na trgu", začele z nezadostnim nadzorom. Ker je podjetje več let beležilo rast in uspeh na cvetočem trgu kriptovalut, je njena vrednost hitro rasla, s tem pa tudi vložki vlagateljev. Ko se je leta 2022 dogajanje na kriptotrgu umirilo, je Prime Trust še nadalje trošil z nezmanjšano hitrostjo. Drugo polovico leto 2022 so že poslovali z izgubo.

To samo po sebi ni nezakonito, le neumno je. Nezakonite pa so bile investicije denarja komitentov v terraUSD, s čimer so izgubili osem milijonov dolarjev. A poguben je bil dogodek, ki so ga poimenovali incident z denarnico (The Wallet Event). Za zloveščim imenom se skriva odločitev iz leta 2018, da bodo imeli kriptovalute shranjene v hladni denarnici, torej na fizičnem nosilcu, ki ni povezan v internet. Po zadnjih črkah njenega naslova so jo imenovali denarnica 98f. Ob odpovedi takšnega fizičnega nosilca lahko vsebino prenesemo na drugega, če smo si zapisali varnostne fraze (seed words), ki omogočajo ponastavitev. Prime Trust tega ni storil na papir, temveč so jih vgravirali v jeklene ploščice. To se sliši varneje, a ni popolnoma nič bolje od kosa papirja v sefu.

Leta 2019 so premoženje prenesli na digitalno platformo (Fireblocks), s čimer bi morala biti zgodba o fizični denarnici zaključena. Iz neznanega razloga pa so januarja 2021 kot naslov, kamor lahko komitente nakazujejo sredstva, objavili naslov te zastarele denarnice 98f. To so opazili šele decembra 2021, ko je eden izmed komitentov zahteval dvig večje količine ethra (ETH), ki ga niso mogli poravnati iz denarnic na Fireblocks. Šele tedaj so ugotovili, da so komitenti celo leto nakazovali denar v denarnico 98f. Od decembra 2021 do marca 2022, ko so denarnico iskali, so za izplačila ethra uporabljali denarna sredstva, s katerimi so morali kupovati svež ether. Denarnice niti fraz za ponastavitev ni bilo nikjer. Celo leto so komitenti denar nakazovali v črno luknjo. O izginuli denarnici so nadzorni odbor obvestili šele avgusta 2022, regulatorja pa septembra 2022.

Prime Trust trdi, da je šlo za izredni dogodek in anomalijo, ki se ne more več ponoviti. Zato prosijo za zaščito (prisilna poravnava), da reorganizirajo svoje poslovanje in uvedejo ustrezne ukrepe.