Evropska komisija bo pobliže pogledala Broadcomov prevzem VMwara

Matej Huš

24. jun 2022 ob 07:55:29

Pred mesecem dni je Broadcom napovedal, da bo prevzel podjetje VMWare, za katero bo odštel 61 milijard dolarjev, kar bo eden največjih prevzemov v zgodovini. A preden bo prevzem dokončan, ga morajo potrditi še varuhi konkurenci po svetu, kjer se je že začelo zapletati. Evropska komisija je precej skeptična do prevzema, zato se obeta zelo temeljit pregled, ki bo celoten postopek zavlekel.

Preliminarni pregled, ki ga v Bruslju neuradno imenujejo faza 1, običajno traja nekaj mesecev in je stalnica pri tovrstnih prevzemih. A viri iz Bruslja pravijo, da se v konkretnem primeru obeta tudi faza 2, ki utegne trajati več kot leto dni. Ta ima lahko uničujoče posledice, saj je na primer Nvidia sredi takega postopka odstopila od namere po prevzemu ARM-ja. Takoj po najavi prevzema je Evropska komisija dobila več zaskrbljenih pisem nasprotnikov prevzema, da naj bi Broadcom po nakupu VMwarovim strankam pogojeval nakupe z nakupi svojih dodatnih storitev. Nekaj podobnega se je zgodilo, ko je Broadcom kupil CA Technologies ali pa Symantec, kar je povzročilo dvig cen obeh storitev.

Z 61 milijardami dolarjev - oziroma 69 milijardami, če upoštevamo še prevzeti dolg - gre za drugi največji prevzem doslej. Microsoftov nakup Activision Blizzarda za 75 milijard dolarjev je edini večji. Ali bo nakupa VMWara drugi največji, ni odvisno le od EU, temveč bodo preiskave tudi v ZDA, Veliki Britaniji in na Kitajskem. To ni samoumevno. Spomnimo, da je Broadcomov nakup Qualcomma propadel ravno zato.