V San Franciscu prvi taksiji brez voznika

Matej Huš

4. jun 2022 ob 14:47:07

V San Franciscu bodo začeli prvi komercialni taksiji, ki ne bodo imeli voznikov. California Public Utilities Commission je podjetju Cruise podelila licenco za opravljanje taksiprevozov potnikov brez voznika. Cruise, ki je v lasti podjetja General Motors, bo imel 30 električnih vozil, ki bodo v manj prometnih delih San Francisa med 22. in 6. uro prevažala potnike. Te omejitve za zdaj veljajo zato, da bi zmanjšali možnosti poškodb in nesreč, ki bi se lahko zgodile zaradi uporabe nove tehnologije. Če bo šlo vse po načrtih, se bo storitev širila.

Drugi pionir področja je Waymo, ki v delih San Francisca prav tako vozi ljudi v avtonomnih vozilih, a ima v vozilih voznika, ki lahko prevzame nadzor nad vozilom v primeru težav. Tega Cruise ne bo imel. Waymo je avtonomne taksije uvedel oktobra 2020, a jih doslej ni uspel razširiti na celotno mesto. Najbolj obremenjeni deli mesta še vedno predstavljajo nerešljivo uganko za avtonomne taksije.

Izvršni direktor Cruisa Gil West je dejal, da želijo z novo storitvijo poceniti prevoze, zmanjšati število nesreč in žrtev ter rešiti planet. Vsi vendarle niso tako navdušeni, saj na primer Ryan Russo iz urada za promet v Oaklandu v Kaliforniji poudarja, da se pričakovane prednosti avtonomnih vozil doslej niso udejanjile. Kakorkoli, Cruisovi taksiji bodo vozili največ 48 kilometrov na uro in ne bodo smeli voziti v gosti megli, močnem deževju, snegu, toči ali drugače ovirani vidljivosti.