Mercedes-Benz robote zamenjuje z ljudmi

Matej Huš

29. feb 2016 ob 16:35:29

Navadno gre razvoj v smeri zamenjave delavcev za tekočim trakom, a se občasno zgodi tudi obratno. Celo v nemški avtomobilski proizvodnji, ki je sinonim za robotizacijo proizvodnega postopka, mora veliki Mercedes-Benz nekatere robote zamenjati z - ljudmi. Avtomobilska industrija je največji porabnik robotov. Predlani je bil v svetu v uporabi poldrugi milijon robotov, v prihodnjih dveh letih pa naj bi se ta številka podvojila. In levji delež bo odpadel na avtomobilsko industrijo. A ljudje bodo ostali.

Roboti so resda vedno enako natančni in se ne utrudijo, a so sila neumni in vsaka sprememba terja v najboljšem primeru preprogramiranje, včasih pa kar zamenjavo robota. Ljudje so po drugi strani prilagodljivi. In to je razlog, da bodo v tovarni v Sindelfingnu, kjer letno proizvedejo 400.000 vozil, na proizvodni liniji Mercedesa razreda S ponovno potrebovali več ljudi. Kot pojasnjuje vodja proizvodnje Markus Schaefer, roboti preprosto ne zmorejo delati s toliko različnimi možnostmi prilagoditev vozila, kot jih ponuja Mercedes-Benz. Kupec si lahko izbere praktično vsak detajl (od ventilov na gumah naprej), zato ni ekonomično robotov pripraviti na vse možnosti.

Mercedes-Benz je to zavil še v lepo zveneče besede o varovanju delovnih mest in večji vpetosti ljudi, a ključ se skriva v izjavi, da potrebujejo večjo fleksibilnost, ki pa je roboti ne morejo zagotoviti. Leta 2005 so za izdelavo enega vozila potrebovali 61 ur, sedaj pa bi radi to znižali na 30 ur. Ena izmed poti je tudi uporaba drugih vrst robotov. Doslej smo si pod pojmom robot predstavljali velike stroje, ki za zaščitnimi mrežami, ločeno od ljudi, delajo svoj posel. Sedaj lahko pričakujemo manjše, specializirane robote, ki bodo ljudem neposredno pomagali. Pri tem Mercedes-Benz ni edini, saj podobno ugotavljajo tudi drugi nemški in svetovni proizvajalci vozil od Toyote naprej. Tudi v proizvodnji računalniške opreme so že ugotovili, da roboti (še) niso vsemogočni.