Oraclov Solaris 11.4 CBE odslej odprt

Matej Huš

16. apr 2022 ob 15:15:22

Zadnja verzija Oraclovega Solarisa 11.4 CBE (Common Build Environment) je odslej na voljo kot brezplačen odprtokoden sistem za razvijalec ali če ga uporabljamo doma za nekomercialne namene. Izdan je pod Oraclovo licenco. To je prva verzija Solarisa 11.4, ki jo je možno dobiti brez nakupa Oraclove podpore.

Izšel je že marca letos, a brez velikega pompa, zato s(m)o ga mediji večidel prezrli. Za prenos potrebujemo račun pri Oraclu, ki pa ga lahko ustvarimo brezplačno. Verzije CBE je Oracle začel izdajati leta 2009, ko je kupil Sun Microsystem in njihov Solaris. CBE bi lahko primerjali z verzijami beta, saj so nekakšne predverzije za kasnejši SRU (Support Repository Update). Verzije, ki so bile doslej na voljo brezplačno, niso vsebovale vseh sprememb in popravkov, ki so mesečno prihajali v SRU. Tudi zato je Oracle sedaj odprl še verzijo CBE. Nadgradnja s CBE na SRU pa bo še vedno plačljiva. Zaradi Oraclovih praks v preteklosti so sicer številni uporabniki skeptični, saj se lahko kadarkoli zgodi, da bo Oracle spremenil licenčne pogoje. In v takem primeru bi uporabniki, ki ne bi želeli kupiti nove verzije, ostali na stari brezplačni verziji brez možnosti nadgradnje.

Oracle obljublja, da bodo Solaris podpirali vsaj do leta 2034. Po drugi strani je na primer Fujitsu dejal, da bodo leta 2030 ugasnili podporo za svoje mainframe, leta 2029 pa se bodo poslovili strežniki SPARC.