Izšel je Oraclov VirtualBox 6.0

Matej Huš

23. dec 2018 ob 11:11:16

Izšla je nova velika verzija priljubljenega orodja za virtualizacijo v okoljih Windows, MacOS, Linux in Solaris, tj. Oracle VirtualBox. Glavna novost je možnost izvoza virtualnih strojev neposredno v oblak Oracle Cloud, najprej pa bomo gotovo opazili prenovljen grafični vmesnik. Ta je preglednejši in zahteva manj kopánja po menijih, da bi našli ustrezne nastavitve. Ukinili so tudi podporo za 32-bitne gostitelje.

Poglejmo torej pobliže možnost izvoza virtualnih strojev. Kdor ima svoj račun pri Oracle Cloud Infrastructure, ga lahko doda v VirtualBox in uporabi funkcijo neposrednega izvoza. Resnici na ljubo je uporabnikov Oraclove oblačne infrastrukture bistveno manj kot konkurence, zato bi bilo prav prišla možnost izvoza v AWS, Azura, Google Cloud ali IBM Cloud. Za zdaj ne kaže, da bi Oracle kmalu dodal to možnost.

Rešili so tudi večni očitek, da nimamo enostavne možnosti za prenos datotek med gostiteljskim sistemom in virtualko (deljenje mape so bile pač zamudne in nepregledne). Zato smo dobili novega upravljavca datotek, ki omogoča enostavno pripenjanje datotečnega sistema virtualke in prenos datotek.

Na nivoju arhitekture je Oracle VirtualBox dobil podporo za Hyper-V v Windows, ki ga lahko uporabi kot izhod v sili, če strojne virtualizacije na na voljo. Rezultat bo seveda nekoliko počasnejši, a sistem bo deloval. Obeta pa se tudi podpora gnezdenim virtualkam, torej poganjanju virtualk v virtualkah. To pričakujemo v eni izmed revizijskih verzij VirtualBoxa 6.