Rusija prepovedala Facebook in Instagram

Matej Huš

22. mar 2022 ob 08:20:31

Rusko sodišče je danes prepovedalo dostop do Facebooka in Instagrama, s čimer gre za prvo uporabo nove zakonodaje o zatiranju ekstremizma proti tujem tehnološkemu velikanu. Na sodišče se je obrnil državni tožilec, ki je zahteval takojšnjo blokado omrežij zaradi ekstremističnih aktivnosti, saj da Facebook oziroma lastnik Meta deluje proti ruski vojski. Čeprav se je Meta branila, da gre za tuje podjetje, ki v Rusiji sploh nima registrirane podružnice, to sodišča ni prepričalo.

Kakšnega večjega praktičnega pomena odločitev sicer nima, saj sta Facebook in Instagram v Rusiji blokirana že od začetka vojne. Je pa sodba pomembna zato, ker je z njo Facebook uradno prepoznan kot kršitelj zakonodaje, zaradi česar bi lahko njegove zaposlene v Rusiji aretirali. Rusija je v začetku meseca sprejela zelo strog zakon, ki prinaša 15-letno zaporno kazen za vsakega, ki širi po mnenju oblasti neresnične novice. A že pred tem zakonom se je Rusija borila proti ameriškim tehnološkim velikanom in jim počasi lomila roke z omejevanjem dostopa in izrekanjem glob. Zanimivo je, da Facebookova storitev WhatsApp ostaja dostopna.

Odločitev sodišča predstavlja nevaren precedens, ob katerem so z ušesi zastrigli tudi drugi. Google ima v Rusiji zaposlene, Roskomnadzor pa mu je minuli tedne povedal, da na YouTubu gostuje vsebina, ki je v nasprotju z zakonom. Velikani se sicer borijo proti Rusiji, a so njihove pravne možnosti pičle. Čeprav se je Facebook na primer odločil, da ne bo odstranjeval novačenja za boj na ukrajinskih strani in celo groženj ruskemu predsedniku, lahko Rusija tovrstne vsebine na svojem ozemlju kratko malo prepove. V skrajnem primeru grozi zaprtje strani, visoke globe in zaporne kazni za odgovorne, če so ujeti v Rusiji.