Predpisovanje hidroksiklorokina in ivermektina bolj razširjeno v republikanskih sredinah

Matej Huš

23. feb 2022 ob 22:35:50

Raziskovalci s Harvarda so ugotavljali, kako se je po izbruhu epidemije covida povečalo predpisovanje hidroksiklorokina in ivermektina v ZDA. Obe učinkovini sta bili svoj čas v javnosti izpostavljeni kot zdravili za lajšanje poteka covida ali celo zdravljenje, čeprav uradne institucije jasno odsvetujejo njuno uporabo zaradi neučinkovitosti in nevarnih stranskih učinkov. To stališče je osnovano na metaanalizi vseh objavljenih študij, ki so proučevale učinkovitost omenjenih učinkovin. V najnovejši raziskavi, ki je objavljena v ugledni reviji JAMA Internal Medicine, niso odkrili le (pričakovanega) povečanja predpisovanja teh dveh učinkovin, temveč zelo jasno korelacijo s političnim zemljevidom s predlanskih predsedniških volitev.

Analizirali so predpisovanje hidroksiklorokina, ivermektina in dveh kontrolnih učinkovin: metotreksata in albendazola. Ti se uporabljata za zdravljenje podobnih stanj, a nista bili nikoli v javnosti omenjeni v povezavi s covidom. Podatke so kontrolirali za starost, spol, vrsto naselbine (ruralno/urbano), vrsto zdravstvenega zavarovanja, dohodek, rasno pripadnost, incidenco covida in soobolevnost. V študiji so zajeli 18,5 milijona ljudi s povprečno starostjo 49,1 let (devianca 18,8).

Ugotovili so, da se je v primerjavi s predpandemičnim letom 2019 v letu 2020 predpisovanje hidroksiklorokina več kot podvojilo, ivermektina pa posedmerilo. Po drugi strani pri predpisovanju metotreksata in albendazola ni bilo sprememb. V letu 2019 je bilo predpisovanje po celi državi neodvisno od politične pripadnosti, kar se je po izbruhu covida močno spremenilo. V začetku leta 2020 so po hidroksiklorokinu bolj posegali v demokratskih okrožjih. Po juniju 2020, ko je FDA preklicala izredno odobritev hidroksiklorokina in opozorila, da ni dokazov o učinkovitosti, pa se je v republikanskih okrožjih predpisovanje zelo povečalo. Podobno je bilo decembra 2020, ko se je v soju žarometov družbenih omrežijin nekaterih politikov znašel ivermektin, medtem ko so strokovnjaki opozarjali, da ni dokazov o njegovi učinkovitosti in da ima hude stranske učinke. Tudi ivermektin so bistveno bolj predpisovali v republikanskih okrožjih.

Avtorji raziskave opozarjajo, da gre za opazovalno študijo, iz katere ne moremo sklepati o vzročni povezavi. Kaže pa, da ima očitno politično prepričanje zdravnikov ali bolnikov povezavo s predlaganimi terapijami, ker predstavlja razlog za skrb.