DeepMindov AlphaCode programira že kot povprečen programer

Matej Huš

3. feb 2022 ob 00:49:39

DeepMind, ki ga poznamo po umetni inteligenci za igranje goja, preglede bolniških izvidov in napovedovanje zvijanja proteinov, se je naučil tudi programirati. Izvedenko, ki se imenuje AlphaCode, so poslali na 10 simuliranih tekmovanj Codeforces iz programiranja, kjer se je uvrstila med najboljših 54 odstotkov človeških tekmovalcev (izmed 5000). Z drugimi besedami: AlphaCode zna programirati tako dobro kot povprečen programer. Vodja raziskav v podjetju Oriol Vinyals je ob tem dejal, da gre še vedno za prototip, pred katerim je še mnogo dela, a da so korak bliže končnemu cilju - fleksibilni umetni inteligenci za reševanje različnih problemov.

Programiranje je trenutno še trdno v rokah ljudi, čeprav obstaja precej pripomočkov za pisanje kode. Na tekmovanjih Codeforces so sicer bolj akademski problemi, ki jih pri pisanju programske opreme ne srečujemo vsak dan. Poznati je treba algoritme, teoretične koncepte in matematiko. Glede na reševanje tedenskih problemov so potem tekmovalci razvrščeno po točkah podobno kot v svetu šaha. Ko je AlphaCode dobil problem, je pripravil več različice kode, potem pa jih je poganjal in preverjal rezultate, da se je na koncu odločil za pravilno (ali pa vsaj najboljšo). AlphaCode je torej reševal 10 problemov, ki so jih imeli pred seboj tudi človeški tekmovalci. Uvrstil se je v 54. percentil, sodeč po točkah pa bi v pol leta prispel do 28. percentila.

Ker so bili problemi akademski, je tak tudi AlphaCode. Trenutno še ni nared za pisanje komercialne kode, a je pomemben korak pri pripravi orodij za programiranje, ki bodo morda nekoč kodo pisala kar sama. Pri tem AlphaCode ni sam, saj je Microsoft že razvil GPT-3. Koda, ki jo napišejo programski pomočniki, je često posejana z varnostnimi ranljivosti, a to velja tudi za precej človeške kode.