Google opušča FLoC, predstavlja Topics

Jurij Kristan

28. jan 2022 ob 12:28:12

Pri Googlu so naznanili, da so naposled obupali nad izvedbo načina sledenja uporabniku v Chromu, ki bi uporabljal kohortni sistem FLoC. Toda reformi sledenja za ciljano oglaševanje se ne nameravajo odpovedati in so predstavili tehnologijo Topics - ki pa med kritiki prav tako ni vzbudila navdušenja.

V začetku leta 2020 so v Googlu napovedali, da nameravajo v roku dveh let iz brskalnika Chrome odstraniti sledilne piškotke tretjih strank, ki se običajno uporabljajo za ciljano oglaševanje. Ker štiri petine Googlovih prihodkov predstavljajo oglasi, so seveda nameravali namesto tega uvesti nov sistem za zbiranje podatkov o uporabnikih, ki bi bil vezan na brskalnike in bi skušal otežiti identifikacijo posameznikov skozi piškotke. Princip FLoC ali Federated Learning of Cohorts bi uporabljal način, po katerem bi uporabnike popredalčkal v večje skupine (cohorts) in ko bi oseba obiskala spletno stran z oglasi, bi oglaševalci prejeli zgolj značilnosti njene skupine, ne pa posameznika. A tudi ta predlog je naletel na srdito nasprotovanje praktično vseh v industriji. Strokovnjaki za zasebnost so zatrdili, da bi bilo tudi ta način možno zlorabiti za identifikacijo ljudi; razvijalcem brskalnikov ni dišalo, da bi morali v svoje izdelke vgrajevati novo Googlovo sledilno tehnologijo, medtem ko so se oglaševalci in regulatorji pritoževali, da bi si velikan s tem uredil nekakšen lasten zaprt vrtiček. Ko je lanskega junija podjetje na piko dobila še Evropska komisija, je bilo primorano načrte zamakniti do leta 2023.

Sedaj je velikan razgrnil prenovljeno zamisel. FLoC neslavno odhaja na smetišče zgodovine, na njegovo mesto pa postavljajo tehnologijo Topics. Tudi ta skuša označevalnike čim bolj posplošiti, tokrat na način uporabe tematskih interesnih skupin, kot so "srhljivke", "opere" ali "vrtičkarstvo". Spisek bo javen in trenutno vsebuje okoli 350 označb, a ga bodo nenehno posodabljali do predvidoma nekaj tisoč postavk, človeški moderatorji pa bodo pazili, da ne bi vseboval kočljivih izrazov, povezanih s raso in spolom. Zbirali jih bodo izključno brskalniki, po trenutni premisi pa naj bi se po treh tednih od zabeleženja samodejno brisali. Oglaševalci bodo tako ob obisku spletne strani pridobili nekaj naših zanimanj, ki jih bo Topics API izbral s spiska, za hec pa bo v 5 odstotkih primerov poleg dodal še šum, da bi bilo sledenje posameznikom težje. In kar pri Googlu najbolj izpostavljajo: uporabniki bomo imeli vpogled v lastne tematske označevalnike in bomo lahko brisali tiste, ki jih ne bomo želeli, ali se sistemu tudi povsem odrekli.

Takšna je trenutna zamisel - kdaj se prične beta preizkus v Chromu, še ni znano. Toda kritikov predhodnega FLoC tudi Topics ni navdušil. V Electronic Frontier Foundationu še vedno menijo, da bi bilo mogoče tudi ta način zlorabiti za sledenje posamezniku in opozarjajo, da ideja seveda ni nova, saj se v Googlu z njo poigravajo že nekaj časa, le da je doslej nosila delovni naziv PIGIN ali Private Interest Groups, Including Noise. Tudi pri Mozilli in drugih brskalnikih niso nič bolj navdušeni in Google čaka še ogromno prepričevanja, da je neka sorta ciljanega oglaševanja brez resne nevarnosti za našo zasebnost res izvedljiva.