Zaradi rigidnih pravil po EU letijo prazna letala

Matej Huš

8. jan 2022 ob 21:32:32

Ena izmed najpomembnejših dobrin letalskih družb so pravice do pristajanja na posameznih letališčih v posameznih terminih (slots), ki jih je omejeno mnogo. Kljub zakupu pa morajo prevozniki te termine dejansko uporabljati, sicer jih izgubijo. Pred epidemijo je bila v EU meja pri 80 odstotkih, po izbruhu pa so jo znižali na 50 odstotkov. To pomeni, da mora letalska družba v vsaj 50 odstotkih primerov dodeljene termine dejansko uporabiti za pristanek ali vzlet. Ob padcu povpraševanja po letih vodi to do na prvi pogled absurdnih odločitev.

Brussels Airlines je v tej zimi opravil 3000 poletov, ki so bili prazni ali skoraj prazni in bi jih bilo gospodarneje odpovedati. A ker bi tako tvegal izgubo terminov na letališčih, so letala letela praktično prazna, razkrivajo belgijski časniki. Belgijsko ministrstvo za promet je po razkritjih pisalo Evropski komisiji in predlagalo sprostitev pravil, ki so iz ekološkega in ekonomskega vidika absurdna.

Enake probleme imajo tudi druge letalske družbe. Lufthansa ima letos pozimi 18.000 poletov, ki bi jih bili odpovedali, če ne bi s tem takisto tvegali izgubo terminov (tudi na domačem letališču v Frankfurtu!). Komisija za zdaj ne kaže posluha za spremembe, saj komisarka za promet Adina Valean pojasnjuje, da je 50 odstotkov ustrezna meja, češ da je letalski promet na 77 odstotkih predpandemične ravni. Zdi se, da četrti val in različica omikron na letalski promet ne bosta tako drastično vplivala kot prvi valovi, je še dodala. Kadar pa velja prepoved potovanj, se letalske družbe lahko sklicujejo na višjo silo, zato omejitve tedaj ne veljajo. Komisija bo poleti obvezno zasedenost terminov povišala na 64 odstotkov.

Da letalske družbe občasno izvajajo prazne polete zaradi terminov, ni nič novega. To je tudi eden izmed razlogov, da je zimski vozni red precej drugačen od poletnega. Letalske družbe morajo svoje termine izkoristiti, povsem svobodne pa so pri izbiri, ali bodo od tam letele 10.000 kilometrov ali pa 100. A v zadnjih mesecih je obseg tega početja močno porasel.