Sredi meseca prispejo novi Intelovi procesorji in grafične kartice

Jurij Kristan

6. okt 2022 ob 07:55:06

Čez slab teden na police trgovin naposled prispe prva od Intelovih diskretnih grafičnih kartic Arc - A770, še teden dni zatem pa naslednja, 13. generacija procesorjev Core.

Prejšnji teden je čipovni velikan Intel priredil strokovni dogodek Innovation Day 2022, ki ga je izkoristil za najavo lansiranj najnovejših procesorjev in prvič tudi lastnih diskretnih grafičnih kartic za namizne računalnike. Najprej bomo v bistvu 12. oktobra videli slednje, in sicer v obliki prve članice serije Arc A700: A770. Kot smo doslej že vedeli, jo podjetje postavlja nasproti Geforcu RTX 3060 Ti, pri čemer skuša kupce prepričati tudi s ceno, saj je priporočeni znesek s 330 dolarji (ZDA, brez davka) nekaj nižji od Nvidiinih opcij, kar je dobrodošel odmik od rasti cen v zelenem taboru. Strojno gledano A770 nosi 4096 senčilnih procesnih enot pri 2100 MHz in pozna različici z 8 in 16 GB pomnilnika. Približno ob istem času bomo videli tudi šibkejšo sestro, A750, ki naj bi bila konkurenca RTX 3060, s ceno 290 dolarjev. V podjetju pravijo, da so za silo rešili hude težave z gonilniki, ki so zamaknile izid kartic, a predvsem v načinu DirectX 12, medtem ko starejše še izpopolnjujejo. Prvi testi kažejo, da je zmogljivost res močno odvisna od igre in nastavitev, zato so novi arci trentno primernejši za tiste z nekaj pripravljenosti do finomehaničnega ukvarjanja s podrobnostmi. To je, če bodo uspeli kartice najti, saj je videti, da bo vsaj spočetka dobava omejena.

20. oktobra se pojavi 13. generacija procesorjev Core, s kodnim imenom Raptor Lake. Gre za precej enostavno nadgradnjo obstoječe arhitekture Alder Lake: inženirji so dodali nekaj jeder in predpomnilnika ter navili frekvence. Kar se jeder tiče, to pomeni varčna jedra E, ki sicer skupaj z zmogljivimi jedri vrste P tvorijo računsko sredico najnovejših Intelovih procesorskih arhitektur. Trije najavljeni novinci imajo tako naslednje konfiguracije: Core i9-13900K ima 24 jeder v razporeditvi 8P/16E; Core i7-13700K ima 16 jeder v razporeditvi 8P/8E, Core i5-13600 pa 14 jeder v konfiguraciji 6P/8E. Takti so zrasli predvsem v navitem načinu boost in sicer za nekaj sto megahercev, podjetje pa pravi, da bodo v prihodnje ponudili tudi omejene primerke s 6 GHz boostom. Ker proizvodni proces ostaja Intel 7, zapisano pomeni nekaj višjo porabo, ki bo v navitem režimu presegla 200 W. Pospeški naj bi v enonitnih nalogah znašali nekje 15 odstotkov glede na Alder Lake, kar je slabše kot pri prihajajočih AMDjevih ryzenih, a koristi se zaradi znatne rasti števila jeder pričakuje predvsem v večnitnem programju. Cene sicer ostajajo približno enake kot pri trenutnih paradnih konjih linij Core i9, i7 in i5.

Kdor je dogodek spremljal pobližje, je lahko videl še več zanimivosti iz Intelovih logov. Na uvodni predstavitvi je Pat Gelsinger po stari navadi razgrnil generalno usmeritev podjetja, pokazal pa tudi nekaj konkretnih novosti, kot je delujoč čip s silicijevo fotoniko in Samsungov raztegljivi zaslon; pa platformo za razvoj strojnega vida Intel Geti in programje Neural Compressor, ki nevronsko mrežo "stisne" iz formata FP32 v INT8. Na samem šovu so kazali tudi delujoče različice konfiguracij strežniške platforme Sapphire Rapids.