SEC toži Ripple

Matej Huš

23. dec 2020 ob 19:03:42

Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je včeraj vložila tožbo zoper Ripple Labs Inc. ter njuna izvršnega direktorja in predsednika, ker da sta prodala za 1,3 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev brez kritja. SEC je vložitev tožbe napovedal v ponedeljek zvečer in jo naslednji dan resnično vložil. To je eden največjih sodnih primerov v povezavi s kriptovalutami.

Kriptovaluta ripple obstaja od leta 2012 in je s tržno kapitalizacijo 22 milijard dolarjev tretja največja kriptovaluta (za bitcoinom in ethrom). Tržna kapitalizacija podjetja je leta 2019, ko je bil zadnji krog vložkov investitorjev, znašala 10 milijard dolarjev. SEC podjetja in odgovorna vodilna obtožuje prodaje vrednostnih papirjev brez kritja. Od leta 2013 so prodali več kot 14,6 milijard žetonov XRP (ripple), ki so vredni dobre 1,3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Brad Garlinghouse je osebno prodal za 150 milijonov dolarjev kriptožetonov, predsednik Chris Larsen pa za 450 milijonov dolarjev.

Ključno vprašanje je, kaj je XRP. SEC trdi, da gre za vrednostni papir, ki terja priglasitev pri SEC in posebne mehanizme za zaščito vlagateljev, skupaj s prospektom, v katerem so navedena tveganja, poslovni model in finančno stanje izdajatelja. Ker tega niso storili, so ustvarili "informacijski vakuum", v katerem so ob prodaji žetonov kupci imeli na voljo le informacije, ki sta jih (v lastnem interesu) sprostila Garlinghouse in Larsen. SEC trdi, da je XRP namenjen zlasti špekuliranju, saj so transakcije znotraj omrežja ripple obsegale le 1,6 vsega obsega trgovanja, vse ostalo pa so bili špekulativni nakupi na borzah. XRP tako nikoli ni prvenstveno opravljal funkcije denarnega sredstva. Za razliko od na primer bitcoina tudi ni odprtokoden, temveč ga je ponujalo le eno podjetje. Danes ga sicer razvija skupnost, a ima podjetje še vedno prevladujoč delež XRP v obtoku.

Ripple po drugi strani poudarja, da XRP ni vrednostni papir. SEC je namreč to že potrdil za bitcoin in ether. Ripplov odvetnik trdi, da je tožba brez substance. Poudarja, da je XRP valuta in ne pogodba ali vrednostni papir.