Svetovna zdravstvena organizacija podprla uporabo cepiva proti malariji

Matej Huš

7. okt 2021 ob 22:44:11

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je prvo cepivo proti malariji v zgodovini primerno za najširšo uporabo. Malarija je velikanski javnozdravstveni problem, ki letno terja več kot pol milijona življenj, večinoma v podsaharski Afriki. GlaxoSmithKline je izdelal cepivo proti tej bolezni, ki je primerno za otroke. Direktor programa za malarijo pri WHO Pedro Alonso je dejal, da gre zgodovinski dogodek, saj imamo prvikrat na voljo varno in sorazmerno učinkovito cepivo, ki je nared za distribucijo.

Novo cepivo se imenuje Mosquirix in predstavlja prvo cepivo proti katerikoli parazitski bolezni. Povzročitelji teh bolezni so bistveno kompleksnejši od virusov ali bakterij, zato je razvoj cepiva trajal dolgo, praktično célo stoletje. V kliničnih testih je cepivo približno 50-odstotno učinkovito proti hudi obliki bolezni - ki je odgovorna za polovico smrti zaradi malerije -, kar ni idealno, a bo še vedno lahko rešilo več deset tisoč življenj letno. Gre pač za cepivo prve generacije, ki bo v prihodnosti gotovo še večkrat izboljšano. Trenutno namreč kaže, da po štiri letih učinkovitost splahni. Bistveno učinkovitejši pa je dvojni režim, kjer cepljenim otrokom dajejo tudi preventivna zdravila.

Malarija je zahrbtna bolezen, ki jo povzroča plazmodij. Človek jo stakne ob piku okuženega komarja. Nezdravljena bolezen lahko povzroča težave še več mesecev pozneje, predvsem pa lahko isti človek dobi bolezen večkrat, saj imunost traja zgolj nekaj mesecev. Še najučinkovitejša rešitev so mreže nad posteljo, ki pa pri otrocih umrljivost zmanjšajo le za 20 odstotkov. Proti bolezni se torej borijo na več frontah, kjer so fizične prepreke, zdravila in cepiva pomembni koščki sestavljanke.

Mosquirix se odmeri trikrat v poldrugem letu, četrti odmerek pa še poldrugo leto kasneje. Cepivo so po kliničnih testih preizkusili v Keniji, Malaviju in Gani, kjer so z njim cepili več kot 800.000 otrok. Po več kot 2,3 milijona uporabljenih odmerkov kaže, da je cepivo varno in zmerno učinkovito (prepreči približno polovico hudih primerov bolezni).

Cepivo je narejeno proti najpogostejšemu povzročitelju Plasmodium falciparum. Mosquirix so začeli razvijati v 80. letih. Evropska agencija za zdravila (EMA) ga je odobrila leta 2015, a le za uporabo na endemičnih področjih. Cepivo vsebuje rekombinantne proteine, ki se izražajo na površini parazita. Organizem jih spozna ob vbrizganju in ustvari imunski odgovor, ki se ponovno aktivira ob piku okuženega komarja. Kadar cepivo prepreči izbruh bolezni, človeški imunski sistem uniči parazita preden bi dosegel celice v jetrih in se v njih razmnožil. Pilotni program se je v omenjenih treh državah začel leta 2019 in se bo nadaljeval. Proizvajalec bo v naslednjih letih brezplačno zagotavljal 15 milijonov odmerkov. To še zdaleč ne bo zadosti, zato se bo program financiral tudi drugače. Pomembna donatorja sta Gavi in Fundacija Billa in Melinde Gates.