TikTok v ZDA prehitel YouTube po angažmaju uporabnikov

Matej Huš

7. sep 2021 ob 20:49:41

TikTok je (bil) v primerjavi z Googlovim YouTubom škrat, a mu začenja mešati štrene. Po številu uporabnikov in videoposnetkov, ki so na voljo in ki se gledajo, je YouTube prepričljivo boljši, a TikTok ga je prehitel v povedni kategoriji. Povprečen uporabnik TikToka na spletni strani preživi več časa kakor povprečen uporabnik YouTuba. TikTok je torej bolj zasvajajoč.

Poglejmo več številk. YouTube ima po Googlovih ocenah dve milijardi uporabnikov, TikTok pa po lastnih navedbah nezanemarljivih 700 milijonov. Podatki o povprečnem času, ki ga uporabnik preživi na strani, veljajo za ZDA. Kitajske, kjer je TikTok zelo priljubljen, a na voljo pod imenom Douyin, niso upoštevali. Tudi v Veliki Britaniji je TikTok pred YouTubom v povprečnem času ogleda, in sicer že lanskega junija. K temu je največ prispevala epidemija in zaprtje javnega življenja, ki je povečalo priljubljenost TikToka, medtem ko je YouTube že prej dosegal visoko vidnost. TikTok je bil leta 2020 največkrat prenesena aplikacija na pametnih telefonih - spet, YouTube in druge Googlove aplikacije so večinoma že prednameščene. Ima pa YouTube več velikih zvezd. To z drugimi besedami pomeni, da imajo najbolj priljubljeni kanali na YouTubu bistveno večji doseg od najbolj priljubljenih vsebin na TikToku.

V ZDA je junija letos povprečen uporabnik YouTuba na platformi preživel 22,7 ure mesečno, TikTokovci pa 24 ur mesečno. V Veliki Britaniji je razlika še večja, saj YouTube zbere 16 ur mesečno, TiTok pa kar 26 ur mesečno.