EU: TikTok, YouTube in Snapchat morajo razkriti več o algoritmih

Matej Huš

3. okt 2024 ob 22:36:20

Algoritmi, ki jih uporabljajo moderna družbena omrežja, denimo YouTube ali TikTok, so zaviti v tančico ali kar plašč skrivnosti. Do neke mere je to razumljivo, ker s tem upravljavci preprečujejo zlorabe in neavtentično vedenje, a po drugi strani to pomeni, da nimamo ne uporabniki ne države nobenega nadzora nad delovanjem. Evropska komisija je zato v skladu z aktom o digitalnih storitvah (DSA) od TikToka, Snapchata in YouTuba zahtevala več informacij o algoritmih, ki jih uporabljajo.

Po DSA morajo platforme zagotoviti, da so ocenile in obvladujejo tveganja, ki nastajajo ob njihovi uporabi. Algoritmi predstavljajo tveganje za duševno zdravje, saj lahko posameznike potegnejo v začaran krog spremljanja novih in novih vsebin. Zato Komisija od Snapchata in YouTuba terja, da predložita podrobne informacije o parametrih, ki jih algoritmi uporabljajo za priporočila. Prav tako morajo pokazati, kako varujejo zdravje uporabnikov, zlasti ukrepe za mladoletne. TikTok pa mora razkriti še, kako se bori proti manipulacijam in neavtentični rabi storitve, torej zlorabam.

Podjetja imajo poldrugi mesec časa, da se odzovejo. Če tega ne storijo do 15. novembra ali če bodo odgovorni nezadostni, lahko Komisija uvede uradno preiskavo. Če bodo odgovori nepopolni ali zavajajoči, pa jih lahko tudi oglobi.