V ZDA se organizirajo poletni tabori za otroke, bodoče zvezde YouTuba

Matej Huš

25. maj 2019 ob 11:22:28

V ZDA so se začeli širiti poletni tabori za otroke, v katerih se ti izobražujejo, kako uspeti na YouTubu. Za do 1000 dolarjev na teden (nekateri so seveda cenejši) se otroci, ki so stari od 9 do 15 let, učijo veščin, ki so potrebne za uspešno postavitev in vodenje kanala. Snemanje, intervjuvanje, obdelava zvoka, izbira tem, izbira privlačnega formata oddaje, postprodukcija, priprava naslovne sličice (thumbnails) itd. Vseh teh podrobnosti se je treba naučiti, če želimo postaviti uspešen kanal z veliko naročniki in ogledi.

Taborov je več, vsak je namenjen svoji podmnožici. Eden izmed enotedenskih taborov za 10- do 12-letne otroke obljublja, da jim bo pomagal "postaviti znamko in postati zvezda na YouTubu". Drugi tabor enako starim otrokom obljublja način, "da pretvorijo svojo strast do iger v ljudem všečno prisotnost s prenašanjem iger na YouTubu". V še enem taboru se bodo 13- do 17-letniki učili, kako "ustvariti izpopolnjen kanal, ki bo zagotovo pritegnil naročnike". Dvotedenski tabor pa otrokom obljublja, da jih bo naučil postati "internetne seznacije".

Osnove medijske produkcije so dandanes koristna znanja, a trening otrok za uspeh na YouTubu se zdi preveč ozkogledno in predvsem nevarno. Mimogrede, minimalna starost za uporabo YouTuba je 13 let, na kar upravljavci taborov odgovarjajo, da mlajši otroci sodelujejo z računi svojih staršev in da so ves čas budno nadzorovani. A YouTube je omejitev postavil z razlogom.

Na YouTubu obstajajo številni lastniki kanalov, ki od tega lahko dobro živijo. Ekstremni primeri so tudi celo bogati, denimo PewDiePie. Z ustvarjanjem kakovostne vsebine se da preživeti, a to življenje ni enostavno. Samo od oglasov in ogledov na YouTubu se večinoma ne de preživeti, zato večina lastnikov profitabilnih kanalov kombinira še druge načine prihodkov (donacije, Patreon, prodaja povezanega blaga).

Količina vsebine na YouTubu je za praktične namene neomejena. Ker nihče ne more pregledati več kot zanemarljivo majhnega obsega, je tekmovanje med ustvarjalci izjemno. Kdo bo na vrhu, v veliki meri odločajo algoritmi, ki kažejo predloge in razvrščajo zadetke pri iskanju. YouTube ima legitimen cilj podaljšati zadrževanje uporabnikov na strani, čemur prilagaja tudi algoritme. Ustvarjalci se trudijo slediti (neznanim) zahtevam algoritmov, da bi njihovi posnetki ostali na vrhu, kar je Sizifovo delo.

Lani so ustvarjalci prvikrat resneje spregovorili o posebni vrsti izgorelosti, ki se dogaja tudi najboljšim in najbolj plodnim ustvarjalcem na YouTubu. Čeprav gre za poklic, ki si ga želijo milijoni, so pritožbe in pomisleki ustvarjalcev upravičeni. Pritisk ves čas ostati na vrhu in takojšnje kaznovanje s strani algoritmov, ki pogosto nima povezave s kakovostjo, terjata svoj davek. Po konzervativnih ocenah na YouTube vsako minuto naložijo 300 ur novih posnetkov, zato ne bomo nikoli videli več od le majhnega dela vsega materiala. In zato večina nadebudnih YouTubovskih zvezd to ne bo nikoli postala.