Afera Autonomy dobiva epilog z izročitvijo direktorja v ZDA

Matej Huš

24. jul 2021 ob 13:25:07

Londonsko sodišče je odločilo, da se ustanovitelj in direktor podjetja Autonomy Mike Lynch lahko izroči ZDA, kjer ga obtožujejo finančne prevare. Lynch obtožbe zanika in napoveduje pritožbo na odločitev. Poleg obtožnice v ZDA, s katero ga preganja ameriško pravosodno ministrstvo, ga Hewlett-Packard zaradi istih dejanj civilno toži v Londonu. Ta postopek še ni končan.

Leta 2011 je Hewlett-Packard za 12 milijard dolarjev prevzel britansko podjetje Autonomy, zaradi česar je prihodnje leto sklenil z milijardno izgubo. Hewlett-Packard je moral kmalu odpisati 8,8 milijarde vrednosti iz poslovnih knjig za vrednotenje Autonomyja, saj podjetje ni bilo v kondiciji, kot so verjeli ob prevzemu. Izkazalo se je - tako trdi HP - da so v računovodskih izkazih podjetja neresnično prikazovali vrednost podjetja. Napihnjene cene, ponarejeni podatki, kreativno računovodstvo, laži in podobno so bili razlog, da je HP vse skupaj razglasil za prevaro. Autonomy se seveda s tem ni strinjal in je poudarjal, da jih je HP temeljito prečesal pred prevzemom.

HP je zato predlagal preiskavo. Autonomy so kmalu pod drobnogled vzeli ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC), tožilstvo in britanski regulatorji. Slednji so leta 2013 postopek ustavili, ker niso našli dovolj dokazov. Stekli so tudi civilni postopki zoper vodstvo Autonomyja.