Intel se neuradno zanima za nakup Globalfoundries

Matej Huš

16. jul 2021 ob 13:51:18

The Wall Street Journal poroča, da se Intel zelo resno zanima za nakup GlobalFoundries, ki je tretji največji proizvajalec čipov na svetu. Še minulo četrtletje je bila na mizi javna ponudba delnic (IPO), ki bi jo ob ugodnih razmerah lahko izvedli že prihodnje leto, a se to utegne spremeniti. Intel za podjetje ponuja 30 milijard dolarjev. Iz Intela vesti ne komentirajo, je pa direktor Pat Gelsinger že marca dejal, da si prizadevajo postati tudi proizvajalec čipov za druga podjetja, kjer trenutno prednjači tajvanski TSMC.

Globalfoundries je trenutno v lasti investicijske družbe Mubadala Investment, ki jo obvladuje vlada emirata Abu Dabi. V Globalfoundries na vprašanja medijev odgovarjajo, da o morebitnem prevzemu (še) ne vedo nič, torej potekajo pogovori izključno med Intelom in lastniki. Intel je trenutno vreden okrog 225 milijard dolarjev, za letos pa so investicijam v širitev proizvodnih kapacitet namenili 20 milijard dolarjev. To pomeni, da nakup Globalfoundries za okoli 30 milijard dolarjev ni nemogoč. Doslej največji nakup je bil Altera, ki jo je Intel leta 2015 prevzel za 15,4 milijard dolarjev.

Podjetje Globalfoundries je sicer nastalo leta 2008, ko se je iz AMD-ja odcepil del za proizvodnjo čipov; AMD do danes ostaja velik naročnik pri Globalfoundries, kar bi lahko imelo zanimive posledice, če ga Intel res kupi. Globalfoundries ima trenutno 7-odstotni tržni delež.