Electronic Arts žrtev hekerskega napada

Dare Hriberšek

11. jun 2021 ob 16:27:10

Za zdaj še neznani vdiralci so sporočili, da so uspešno vdrli v omrežje velikana digitalne zabave Electronic Arts (EA) in pri tem odnesli za 780 GB podatkov. Med njimi naj bi bila izvorna koda za FIFO 21 - in z njo povezana orodja, napadalci pa naj bi imeli v rokah tudi izvorno kodo za grafični pogon Frostbite, ki je temelj za številne EAjeve naslove. Zadnje, napadalci naj bi si pridobili tudi točke, ki v FIFI veljajo kot igralna valuta in so med kriminalci priljubljeno sredstvo za pranje denarja.

Pri Bleeping computer so stopili v stik s neznancem, ki je omenjene podatke za 28 milijonov ameriških dolarjev ponujal na enem od forumov in ta jim je zatrdil, da bo kupec obenem dobil poln dostop do vseh EAjevih storitev. Del svojih trditev so vdiralci podkrepili s posnetki zaslonov, na katerih so mape z datotekami izvorne kode.

V EA so incident potrdili, prav tako, da je bila odnešena omejena količina izvorne kode in nekaj orodij. So pa zatrdili, da so na varnem vsi podatki, ki se nanašajo na uporabnike. Na strežnikih EA se sicer zabava 450 milijonov registriranih uporabnikov. Kot so še sporočili, vdor in posledice še vedno preiskujejo skupaj z organi pregona, so pa poostrili varnostne ukrepe v sistemu.