Od Acerja želijo izsiljevalci 50 milijonov dolarjev

Matej Huš

21. mar 2021 ob 20:27:54

Zaradi okužbe z izsiljevalsko programsko opremo REvil, ki je že lani v Čilu onesposobila bančne poslovalnice, ima velike težave tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in monitorjev Acer. Napadalci ob okužbi zahtevajo odkupnino v višini 50 milijonov dolarjev, kar je do sedaj znan znan rekord. Podjetje uradno napada ni potrdilo; dejali so, da imajo neobičajno situacijo in da poteka preiskava.

A vseeno so se podatki z Acerjevih strežnikov pojavili na spletni strani, kamor napadalci odlagajo ukradene dokumente žrtev REvila. V Bleeping Computer so kasneje uspeli potrditi, da je REvil napadel Acer in da terja 50 milijonov dolarjev odkupnine v kriptovaluti monero. Ob tem so napadalci posvarili Acer, naj ne stori podobne napake kot SolarWind. Za zdaj še ni jasno, kako so napadalci pridobili dostop do Acerjevih strežnikov, lahko pa bi šlo za zlorabo ranljivosti v Exchangeu.

Čeprav je številka 50 milijonov dolarjev astronomska, ima skupina REvil nekaj izkušenj z visokimi odkupninami. Lani so v napadu na Travelex zahtevali šest milijonov dolarjev, kasneje pa so dejansko dobili 2,3 milijona dolarjev. Acer naj bi imel časa do 28. marca.