Pomanjkanje čipov: Intel svari, AMD miri

Dare Hriberšek

31. maj 2021 ob 20:50:36

Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela je na sejmu Computex v Tajpeju izjavil, da nas je obdobje dela in učenja od doma med pandemijo COVID-19 pripeljalo do cikla eksplozivne rasti na področju polprevodnikov, kar je močno obremenilo globalne dobavne verige. Po njegovem mnenju je industrija že napravila ustrezne korake, da se stanje kratkoročno popravi, a vendarle utegne trajati še par let, da se prilagodijo prezasedene proizvodne zmogljivosti, proizvodnja substratov in drugih potrebnih komponent.

Vse to bo, kot pravi, vplivalo na razpoložljivost naprav za običajne uporabnike; od telefonov, računalnikov in tablic, zelo verjetno pa se bodo zaradi tega dvignile tudi cene. Kot je še povedal, Intel med kratkoročnimi ukrepi načrtuje gradnjo dveh proizvodnih kapacitet v Arizoni vrednosti 20 milijard ameriških dolarjev, podobne načrte pa ima podjetje še na nekaj lokacijah v Evropi in ZDA.

Nekoliko bolj optimistična pa je bila v intervjuju za Bloomberg (vir je plačljiv, alternativa) izvršna direktorica AMDja, dr. Lisa Su. Po njenem mnenju gre samo za nekakšen megacikel, ki ga mora industrija polprevodnikov preprosto preživeti, kot se je doslej v njeni karieri zgodilo že nekajkrat. Dodala je še, da je na tem področju veliko za postoriti, a je industrija po njenem mnenju zelo dobro pripravljena na take spopade. Prav tako je ne skrbi, da bi po koncu polprevodniške krize nastopilo obratno stanje, torej višek ponudbe nad povpraševanjem. Kot pravi, bomo v naslednjih letih prav vsi potrebovali več računske moči, zato tudi pri AMDju vlagajo v dodatne kapacitete na tem področju.