Intel bi od EU 8 milijard evrov subvencij za proizvodnjo čipov

Dare Hriberšek

2. maj 2021 ob 20:45:48

Minuli petek se je na svojem prvem obisku v Evropi mudil Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela. Med drugim se je v Bruslju srečal z evropskim komisarjem Thierryjem Bretonom, osrednji del sestanka pa je bil namenjen krizi z dobavami silicijevih čipov po svetu in tudi o morebitni Intelovi naložbi v proizvodne kapacitete na starem kontinentu. Podobno, 20 milijonov ameriških dolarjev vredno naložbo, so nekaj tednov nazaj napovedali v ZDA. EU si namreč v naslednjem desetletju želi doseči približno 20 odstotni globalni delež proizvodnje polprevodniških izdelkov.

Kot je Gelsingerja pozneje povzel Politico, si Intel od EU želi subvencije v višini 8 milijard evrov. Predstavniki Intela so znesek pozneje poskušali zanikati, češ, da niso govorili o konkretnih številkah, pač pa so Bruselj, podobno kot prej Washington pozvali, naj naložbe v polprevodniške kapacitete napravijo konkurenčne takim naložbam v Aziji.

Del Gelsingerrjevega obiska je bil namenjen iskanju evropske lokacije za tako tovarno, zato se je srečal s predstavniki nemške in bavarske vlade in med drugim namignil, da iščejo lokacijo na celini in da bi bila Nemčija nadvse primerna. Naslednji teden bo obiskal Izrael, kjer bodo najavili 200 milijonov dolarjev vredno naložbo v kampus za razvoj čipov, kjer bodo zaposlili okoli tisoč ljudi.

Breton se je v petek srečal tudi z Mario Marced, evropsko direktorico podjetja TSMC, največjega svetovnega proizvajalca čipov, takoj po praznikih pa naj bi potekali sestanki tudi s predstavniki evropskih ponudnikov, denimo nizozemskima ASML in NXP. Vsesplošno snubljenje neevropske konkurence je namreč med njimi povzročilo tudi nekaj slabe volje. Evropski proizvajalci Bretona zato pozivajo, naj se raje osredotoči na druge dele dobavne verige čipov, torej na njihovo načrtovanje in na podjetja, ki izdelujejo proizvodno opremo za takle tovarne.