Amazon kupil MGM

Matej Huš

27. maj 2021 ob 05:29:24

Amazon še odločneje koraka v svet televizije in filmov. Danes so sporočili, da bodo za 8,4 milijarde dolarjev kupili MGM (Metro Goldwyn Mayer). Z nakupom bo Amazon dobil obsežen MGM-jev arhiv, v katerem je več kot 4000 filmov in 17.000 ur vsebin za televizijo. S tem bo Amazon širil ponudbo Prime Video, s katero želi dobiti čim več naročnikov Prime, saj konkurira Netflixu in Disneyju Plus.

Najbolj znani MGM-jevi franšizi sta James Bond in Rocky, v arhivu pa najdemo številne klasike, denimo 12 Angry Men, ter tudi oddaje, kot je The Voice. Glavni razlog za nakup je torej ogromen bazen intelektualne lastnine, ki jo bo dobil Amazon. Trenutno so filmske in televizijske vsebine pri Amazonu le manjši del poslovanja, čeprav Amazon vanj vlaga milijarde. Amazon Prime Video ima trenutno 175 milijonov uporabnikov, torej večina naročnikov Primea, ki jih je 200 milijonov. MGM je trenutno v lasti več zasebnih holdingov: Anchorage Capital Group, Highland Capital Management in Solus Alternative Asset Management.

Amazonov nakup MGM-ja se dogaja v pomembnem trenutku, ko se je začela branža konsolidirati. AT&T tako prodaja WarnerMedia, ki se bo združil z družbo Discovery. Vse te prodaje in prevzeme morajo odobriti še varuhi konkurence.