Amazonu očitajo vplivanje na glasovanje o sindikalnem organiziranju zaposlenih

Matej Huš

1. maj 2021 ob 20:19:11

Čeprav so zaposleni v Amazonovih skladiščih v Alabami glasovali proti ustanovitvi sindikata, se val sindikalnega organiziranja v Amazonu nadaljuje. Ob tem sindikalne centralne obtožujejo Amazon, da delavcem aktivno preprečuje glasovanje po svoji vesti, zaradi česar želijo razveljaviti zadnje glasovanje. Zvezna agencija za delo (National Labor Relations Board) je potrdila, da so sindikati poslali več dokazov o Amazonovem vmešavanju v glasovanje, zaradi česar bi lahko glasovanje ponovili.

To ne bi bil prvi tovrstni primer, saj je v minulih letih NLRB že razveljavila nekaj glasovanj zaradi podobnih kršitev. V petek bo tako na NLRB potekalo zaslišanje obeh strani, po katerem se bodo odločili, ali bodo glasovanje razveljavili. Sindikat delavcev v veleprodaji in diskontih (RWDSU) je posredoval več kot dvajset primerov z dokazi, kako naj bi Amazon delavcem preprečil svobodno in neizsiljeno odločanje. Trdijo, da je Amazon grozil tudi z zaprtjem lokacije, če bi izglasovali pridružitev sindikatu. Amazon navedbe zanika.

Še vedno pa Amazon glasno agitira proti sindikatom. V skladiščih v Staten Islandu, kjer tudi želijo glasovanje o sindikalnem organiziranju, je Amazon zagnal kampanjo proti tem idejam. Na zaslonih prikazujejo svarila, naj zaposleni dobro preverijo, ali želijo podpisati kartice, s katerimi bi se včlanili v sindikat.

Amazon pa je kljub temu sporočil, da bo povišal plače zaposlenim. Več kot 500.000 zaposlenih bo prejelo 0,5-3,0 dolarje na uro več, prav tako pa bodo nadaljevali nadzor na delovnimi pogoji. Za dvig plač bodo porabili približno milijard dolarjev. Že lani so izplačali za 2,5 milijarde dolarjev dodatkov zaradi epidemije (nekaj mesecev je bila minimalna plača 17 dolarjev, kasneje pa spet 15 dolarjev na uro). Povišanja veljajo le za zaposlene v ZDA. Amazonov dobiček se je lani povečal za 84 odstotkov na 21 milijard dolarjev.