Zaradi programske napake napačno izračunali maso letala pred vzletom

Matej Huš

11. apr 2021 ob 20:11:44

Britanski agencija za nesreče v letalstvu AAIB (Air Accident Investigations Branch) je objavila končno poročilo o incidentu lanskega julija, ko je Boeing 737-800 prevoznika TUI Airways z letališča v Birminghamu vzletel z napačno izračunano maso. Čeprav je posadka zaradi tega uporabila manjšo potisno moč motorjev, kot bi bila morala, posledic ni bilo. Napako je zakrivil nadgrajeni računalniški sistem.

Ljudje se pred vkrcanjem ne tehtajo, temveč se predvideva normalna porazdelitev, zato se vzame kar povprečna vrednost. Za ženske je to 69 kilogramov, za otroke pa 35 kilogramov. Masa ljudi, prtljage, goriva in tovora je pomemben podatek, ker se iz tega izračuna razporeditev mase in obremenitve, poraba goriva, potrebna moč motorjev itd. Pred incidentom so letala nekaj mesecev stala, ker zaradi epidemije koronavirusa ni bilo praktično nič povpraševanja, zato so v vmesnem času nadgradili rezervacijski sistem. Tega pa niso storili v Veliki Britaniji, temveč v tujini. Zaradi jezikovnih razlik je sistem za vse potnice, ki so izbrale nagovor Miss, upošteval otroško težo, pravo težo pa le ob uporabniki nagovora Ms. Na letu 21. julija 2020 je bilo takšnih potnic 38, zaradi česar je sistem izračunal za več kot 1200 kilogramov prenizko maso.

Pilot je opazil razliko med pravilno maso v načrtu leta (flight plan) in listo uravnoteženosti in obremenitve (load sheet) ter sumljivo visoko število otrok na tem seznamu. A ker so si zaradi omejitev potovanja spričo covida ljudje hitro premišljevali in menjali lete, je to ocenil kot možno. Posledic ni bilo, saj je letalo kljub temu normalno vzletelo. Razlika med izračunano močjo motorjev in potrebno močjo motorjev je bila manj kot en odstotek. So pa sistem popravili in uvedli dodatno preverjanje. Isti problem je bil namreč prizadel še nekaj letov v istem tednu, a so tedaj težavo opazili in ročno odpravili.