Zaradi pomanjkanja čipov General Motors ustavil šest tovarn, v dveh zmanjšal proizvodnjo

Matej Huš

9. apr 2021 ob 07:26:23

Ameriški proizvajalec vozil General Motors je sporočil, da bo moral še povečati število tovarn, ki bodo zaradi pomanjkanja čipov prisilno zaustavljene. Na trgu polprevodniških čipov vlada hudo pomanjkanje čipov, v katerem so proizvajalci avtomobilov še posebej prizadeti, ker so sredi minulega leta množično odpovedovali pogodbe, ko je prodaja vozil padla. Sedaj pa so zadnji v čakalnih vrstah že tako preobremenjenih tovarn čipov. Ker so moderni avtomobili bogato posejani z elektroniko, pomanjkanje čipov pomeni, da vozil ni možno proizvesti. V povprečnem vozilu je od 500 do 1500 čipov, odvisno od opreme.

V ponedeljek bo General Motors za dva tedna ustavil tovarno v Tennesseeju, kjer proizvajajo Cadillac XT5, Cadillac XT6 in GMC Acadia. Tovarno v Lansingu, kjer proizvajajo Chevrolet Traverse in Buick Enclave, bodo ustavili teden dni pozneje, predvidoma za en teden. V tovarni Mehiki pa bodo tedaj prenehali proizvajati model Chevrolet Blazer, medtem ko bo proizvodnja Chevrolet Equinox tekla dalje.

Že sedaj pa je ustavljenih ali upočasnjenih nekaj drugih tovarn. V Kansasu bo proizvodnja modelov Chevrolet Malibu in Cadillac XT4 stala vsaj do 10. maja. V Ontariu v Kanadi, kjer proizvajajo Chevrolet Equinox, bodo prav tako čakali do 10. maja. Nekoliko prej, 26. aprila, naj bi ponovno zagnali drugo tovarno v Lansingu (Cadillac CT4, Cadillac CT5 in Chevrolet Camar). V Braziliji so tovarno ustavili 1. aprila in bo stala vsaj do konca maja, v Južni Koreji pa že od 8. februarja deluje s polovično zmogljivostjo. So pa teden zagnali tovarno v Mehiki, ki je stala od 8. februarja.

General Motors seveda ni edini proizvajalec avtomobilov, ki je v škripcih. Tovarne ustavlja tudi Ford, na tej strani Luže Volkswagen in Volvo, v Aziji Toyota in Honda itd. Škoda se bo merila v milijardah, saj bo samo General Motors z enomesečnim zaprtjem nekaterih tovarn izgubil 1-2 milijarde dolarjev.