Vdor SolarWinds: Niso bili le Rusi

Matej Huš

21. dec 2020 ob 22:50:16

Po odkritju, da so prek napada na programsko opremo SolarWinds najverjetneje ruski hekerji imeli odprta vrata do ameriških podjetij in inštitucij, Microsoft nadaljnje ugotavlja, da je v istem programskem paketu prisluškovala še druga, z Rusi nepovezana skupina hekerjev. Ta je zagotovo napadla vsaj Microsoft, morda pa tudi kakšno drugo tarčo.

Microsoft je pri preiskavi odkril dodatno zlonamerno programsko opremo (malware), ki je napadala isti program SolarWinds Orion, a jo je uporabljala druga ekipa. Drugo zlonamerno programsko opremo so poimenovali SUPERNOVA in gre za kodo, ki imitira Orion, a ni digitalno podpisana. Ostali del napada je tak podpis imel. Sprva so menili, da gre za del prvega napada, a se je izkazalo, da ima drugega avtorja. Ni namreč verjetno, da bi napadalci pozabili podpisati en modul, vse ostale pa bi bili. Nastala je konec marca, ni pa še jasno, ali so z njo dejansko še koga napadli. Skrita je bila v DLL knjžnici App_Web_logoimagehandler.ashx.b6031896.dll.

To kaže, da čeprav splošna javnost ni poznala SolarWindsa, so hekerji zelo dobro razumeli, da je to eden izmed uporabnejših vektorjev za napade na računalniško infrastrukturo.