iMac Pro zaključuje svojo tržno pot

Dare Hriberšek

8. mar 2021 ob 21:53:13

Apple je minuli konec tedna prenehal sprejemati naročila za lastne konfiguracije računalnikov iMac Pro. Še vedno si je mogoče omisliti osnovno konfiguracijo tega all-in -one namiznika za okroglih pet tisočakov, a le do izteka obstoječih zalog.

iMac Proji so na trg vstopili pred štirimi leti, namenjeni so bili tistim uporabnikom, ki so iz tega ali onega razloga želeli močnejši stroj, opremljen z Intelovimi Xeon procesorji. Na zunaj se sivo ohišje s 27-palčnim zaslonom sicer ni razlikovalo od drugih modelov, je pa v sebi vendarle skrivalo nekoliko močnejše hlajenje celotnega sistema. Podatkov o tem, kako uspešen je bil ta model ni, je pa že leta 2019 postalo jasno, da ga bodo nadomestili običajni iMaci in Mac Proji, ki so bili po zmogljivosti povsem konkurenčni.

Glavni razlog se najverjetneje skriva v skorajšnji prenovi celotne linije iMac, ki jo bodo poganjali novi M1 procesorji in grafični procesorji iz Applove proizvodnje, ti naj bi zaradi siceršnje zmogljivosti in varčnosti ukinili potrebo po ločenem razredu Pro. Točen prihod novincev je še neznanka, novica o ukinitvi linije Pro pa sugerira, da bi se to utegnilo zgoditi kmalu, najverjetneje že poleti.