Applove novosti

Primož Resman

29. jul 2010 ob 01:04:21

Z včerajšnjim dnem je Apple osvežil obilico svojih izdelkov, ki jih je na prvi pogled s predstavitvijo iPada, novega iPhona in njunega operacijskega sistema skorajda zanemarjal. Osveženi so tako iMaci, Mac Proji, končno imamo nekaj novosti pri LCD zaslonih, t.i. Cinema Displayih, šlo pa ni seveda brez nekaj novosti. Največja novost je Magic Trackpad, ki ga na nek način poznamo s prenosnikov, a tokrat povečan in namenjen rabi na namizju. Ker se z računalnikom povezuje brezžično in je tako že tretja takšna naprava v Applovem naboru, so predstavili še polnilnik za baterije, ki pride v kompletu s šestimi polnljivimi baterijami velikosti AA. Slednje, zanimivo, nimajo Applovega logotipa (kar je za Apple skorajda nepredstavljivo), medtem ko so se za sam polnilnik pri Applu pohvalili, da ima eno najmanjših porab, ko je priključen v vtičnico, a ni v uporabi (je prazen oz. se v njem nahajajo napolnjene baterije). Pri Engadgetu so pohvalili nekoliko vzdržljivejše kontakte za baterije, medtem ko je priključek za vtičnico mogoče zamenjati podobno, kot na vseh drugih polnilcih. Baterije so tipa Ni-Mh in naj bi imele življenjsko dobo dolgo kar 10 let.

Ste si vedno želeli vreči miško v smeti in jo nadomestiti z ogromnim touchpadom? Tudi na namizju? Zdaj to lahko storite. Magic Trackpad nima niti enega namenskega gumba (za Apple je bil običajen le en namesto dveh ali treh za običajne PC-je), a zato klikne kar cela površina, kot na novejših MacBookih. Kot omenjeno že prej se z računalnikom povezuje prek Bluetootha ter za delovanje potrebuje dve bateriji velikosti AA (zato ni naključje, da je polnilcu priloženih šest baterij). Podpira celoten nabor funkcij večprste uporabe - kretenj, že znanih z MacBookov, ter doda premikanje elementov z uporabo treh prstov. V 75 megabajtov velikem paketu gonilnikov se nahajajo še videoposnetki vseh možnih kretenj, ki jih podpira Magic Trackpad. Gonilniki prihajajo za Mac OS X 10.6.4 (le Snow Leopard!) in Windows za Magic Trackpad, a obenem dodajo nekaj funkcionalnosti vgrajenim površinam na obstoječih MacBookih.

Zaradi LCD televizijskih sprejemnikov, pri katerih razmerje stranic zaslona znaša 16:9, celotna industrija počasi prehaja na enak standard, s sicer računalniško usmerjenega širokozaslonskega formata 16:10. Tukaj ni imun niti Apple, kar se je pokazalo z novim Cinema Displayem. V preteklosti so bili slednji na voljo v velikosti 20, 23 in 30 palcev, medtem ko so lani splavili 24-palčni model z LED osvetlitvijo. Ta je bil še vedno v formatu 16:10 z ločljivostjo 1920 x 1200 pik, a ima novi 27-palčnež razmerje stranic 16:9 z ločljivostjo 2560 x 1440 pik, ki se prikazujejo na panelu tipa IPS. Podobno kot 24-palčnik je tudi novinec osvetljen z LED diodami, sliko prenaša prek priključka DisplayPort in je odličen spremljevalec MacBookov. Le en kabel se namreč razcepi na tri, na koncu katerih se nahajajo priključi USB, MagSafe za napajanje prenosnika ter mini-DisplayPort. Prek priključka USB se na računalnik priključi USB razdelilnik s tremi priključki in vgrajena kamera iSight. Osvežitev so deležni še namizni računalniški sistemi, iMaci in Mac Proji. Slednji bodo zdaj podpirali do dvanajst jeder s pomočjo dveh šestjedrnih procesorjev Xeon, do 32 GB pomnilnika ter do 4 TB diskovnega prostora (do 2 TB s štirimi 512-gigabajtnimi SSD-ji). Privzeto bo v računalnike nameščen Radeon HD 5770, medtem ko ga je za doplačilo mogoče zamenjati z gigabajtnim Radeonom HD 5870. Različici s štirimi (zgolj en procesor) oz. osmimi aktivnimi jedri (dva štirijedrnika) sta še vedno na voljo.

Osveženi iMaci v različnih sestavih omogočajo nakup vse od dvojedrnih procesorjev Core i3, prek podobnih dvojedrnikov in štirijedrnikov iz nabora Core i5 pa vse do najhitrejših štirijedrnih procesorjev Core i7. 21,5-palčna modela sta opremljena z Radeoni HD 4670 oz. HD 5670 z 256 oz. 512 MB pomnilnika, enakega Radeona HD 5670 ima še cenejši 27-palčnik, medtem ko ima najzmogljivejši iMac, 27-palčnik s štirijedrnim procesorjem Core i5, ATI-jev grafični čip z Radeona HD 5750 z gigabajtom delovnega pomnilnika. Ta iMac je opremljen še s štirimi gigabajtni običajnega pomnilnika in terabajtnim trdim diskom, dokupiti pa je mogoče procesor Core i7, do 16 GB pomnilnika ter vse do para trdih diskov, 256-gigabajtnega SSD-ja, ki mu za hrambo podatkov dela družbo 2-terabajtni mehanski trdi disk. Vsi prenovljeni iMaci so opremljeni s tipkovnico in miško Magic Mouse, medtem ko je Magic Trackpad na voljo le kot samostojen izdelek za 70 ameriških zelencev.