Evropski EcoDesign prinaša daljšo popravljivost izdelkov

Matej Huš

2. mar 2021 ob 23:02:14

S tem mesecem so v EU začeli veljati novi predpisi, ki med drugim določajo tudi, da morajo biti večji izdelki in gospodinjski aparati popravljivi, torej z navodili in dostopnimi rezervnimi deli, 7-10 let po umiku s prodajnih polic. Gre za hladilnike, pralne stroje, sušilnike za lase in televizorje. V prihodnosti bo isto veljalo tudi zabavno elektroniko, kot so pametni telefoni, tablice in prenosni računalniki. Najbolj očitna sprememba za potrošnike pa so pravzaprav nove nalepke o porabi električne energije.

Aparati so namreč v zadnjih leti postali čedalje učinkovitejši, tako da razred A ni več zadoščal. Posledično smo izbirali med več plusi, denimo A+, A++ ali A+++. Ker takšna inflacija ocen zamegljuje dejansko učinkovitost, so lestvico redefinirali. Najučinkovitejše naprave so odslej uvrščene v razred B, medtem ko je A še prazen in rezerviran za morebitne izboljšave v prihodnosti. Večina izdelkov bo po novi uvrstitvi sodila v razrede B-D.

Na področju popravljivosti je poleg obvezne dobavljivosti rezervnih delov 7-10 let po koncu prodaje še več pravil glede minimalne dopustne učinkovitosti izdelkov in dobavljivosti delov za neprofesionalna popravila. Najdaljši dopustni dobavni rok zanje bo 15 dni, torej rezervni deli ne bodo mogli potovati celo večnost. Prav tako bodo imeli izdelki kodo QR, ki bo vsebovala povezavo do podrobnih informacij o izdelku in konkretnem modelu. Vsi izdelki bodo odslej registrirani v enotni bazi EPREL (European Product Registry for Energy Labels).