Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Matej Huš

4. mar 2024 ob 21:16:32

Bitcoin je danes presegel vrednosti iz oktobra 2021, s čimer je podrl rekord in se zavihtel na zgodovinski vrh. Do absolutnega rekorda v dolarjih mu je sicer nekoliko zmanjkalo, a ker je evro to pot šibkejši, je rekord v evrih potolkel. Bitcoin je danes za kratek čas presegel vrednost 62.000 evrov. Dosedanji evrski rekord z 10. novembra 2021 je znašal 59.700 evrov.

S tem je povezana tudi tržna kapitalizacija, ki je dosegla 1,2 bilijona evrov. S tem so vsi bitcoini vredni približno toliko kot Meta (Facebook). Da bitcoin pridobiva vrednost, je kriv sovpad več dejavnikov. Bliža se razpolovičenje, ki bo 20. ali 21. aprila, v začetku leta je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (SEC) dovolil indeksne sklade (ETF), ki sledijo bitcoinu. Hkrati je na tehnološkem področju trenutno veliko evforije, ki jo poganjajo pričakovanja od umetne inteligence, zaradi česar je na primer Nvidia postala tretje največje podjetje.

Kriptotrg običajno valuje usklajeno in tudi to pot je podobno. Poleg bitcoina rastejo tudi ostale kriptovalute, dasiravno še niso vse na rekordnih ravneh. Ethru na primer manjka še slaba četrtina.