Google se odreka razvijanju lastnih iger za Stadio

Jurij Kristan

2. feb 2021 ob 20:49:22

Iz Googla je prišla novica, da so obema studijema, ki so ju ustanovili za razvoj iger za svoj pretočni igričarski servis Stadia, šteti dnevi. Na samo pretočno storitev to na kratki rok ne bo imelo vpliva, a dolgoročno pomeni pomembno preusmeritev Googlovih prioritet.

Ko so v Googlu predlani pompozno naznanili storitev za pretočno igranje Stadia, so zarisali širokopotezen načrt razvoja naslednje stopnje igričarjenja, ki bo bo po njihovem potekala v oblaku in nam pošiljala igre na vse mogoče naprave, ob vsakem času in kamor koli (kjer je na voljo dovolj široka internetna pipica, to je). Notranja razvojna studia v Los Angelesu in Montrealu, ki so ju ustanovili nalašč za razvoj lastnih naslovov, imata zato precej pomembnejšo vlogo, kot je videti na prvi pogled. Gre obenem za nekakšna raziskovalna laboratorija za inovativno izrabo oblaka v igrah - na primer za vdelavo naprednih fizikalnih simulacij ali strojno učene umetne pameti, kar bi teoretično strežniška hrbtenica omogočala - kakor tudi za pomemben element v tekmi s konzolnimi velikani, ki se za kvaliteto svojih platform pomembno opirajo na lastne razvojne hiše. Google je za eno od vodij pohopsal Jade Raymond, nekdanjo Ubisoftovo producentko pri prvih Assassin's Creedih.

A pri velikanu so na lastni koži izkusili, da je razvoj prelomnih rešitev v današnji hipernaviti igričarski tekmi precej zahtevno in predvsem drago početje. Raymondova je na štartu trezno omenila, da prej kot v štirih letih razvojnih prebojev ni pričakovati, in očitno je bila to za nekoga na vrhu predolga doba. Po tem, ko so pri Kotakuju glede na več virov objavili, da je Google nad lastnim razvojem iger obupal, so to potrdili tudi v podjetju. Stadia Games & Entertainment, kakor se oddelek imenuje, naj bi zaključil nekatere tekoče projekte in do konca letošnjega leta romal v koš. Takrat bodo zaprli oba studia, okoli 150 zaposlenih pa prerazporedili, medtem ko je Raymondova projekt zapustila. V tem trenutku še ni znano, ali to pomeni, da bomo do konca tega leta vendarle videli vsaj kakšno Googlovo igro ali sploh ničesar.

Za samo igranje na Stadiji to ne bo imelo takojšnjih učinkov, saj sama pretočna dejavnost nemoteno teče dalje. Toda dolgoročno izmed vrstic sili marsikaj. Za revolucionarne tehnološke preboje v zasnovah iger iz oblaka se lahko, vsaj iz Googlovega naslova, obrišemo pod nosom. Namesto tega je moč v uradnem sporočilu razbrati, da utegnejo Stadijino tehnologijo ponujati tudi drugim, kar bi utegnila postati prevladujoča strategija, čeprav še ni jasno, v kakšni obliki. Z izgubo lastne razvojne moči se Googlova pozicija nasproti Sonyju, Microsoftu in Nintendu zaznavno poslabšuje. Prav tako bodo morali dodobra preudariti samo Stadijino zasnovo ponujanja iger, ki jih je treba kupovati "po kosih" - a jih je mogoče igrati zgolj na Stadiji; medtem drugi pretočni servisi ponujajo elegantnejše modele, kot so naročnine.

Stadia je po zmernem razočaranju ob lansiranju, ko je prišlo na dan kar nekaj njenih neelegantnih omejitev, sicer postala čisto spodoben član ponudbe in je zabeležila nekaj presenetljivih uspehov - Cyberpunk 2077 na primer tu teče čisto v redu. Prav tako se v Googlu verjetno malce nasmehnejo ob dejstvu, da imajo tudi v enem poglavitnih tekmecev, Amazonu, gromozanske tegobe z lastnim razvijanjem iger, saj jim praktično nič ne gre po načrtu in so morali boleče ukiniti vrsto velikih projektov, kot je bila na primer akcijada Crucible.