Zaradi podnebnih sprememb največja zavarovalnica v Kaliforniji ne nudi več zavarovanj stanovanja

Matej Huš

2. jun 2023 ob 20:02:56

Največja ameriška zavarovalnica State Farm je sporočila, da v Kaliforniji ne bo več možno skleniti zavarovanja stanovanja, ker to ni več ekonomsko upravičeno. Eden glavnih razlogov je čedalje več naravnih katastrof, ki so v tej zvezni državi zaradi globalnega segrevanja intenzivnejše od povprečja.

V Kaliforniji je bilo leta 2022 kar 7490 gozdnih požarov, kar je več kot leto pred tem. To sicer ni absolutni rekord, je pa del 40-letnega trenda povečevanja števila in obsega požarov. Kalifornija je med deli ZDA (in tudi sveta), na katere podnebne spremembe najmočneje vplivajo, in sicer na področju poplav, erozije, gozdnih požarov, kmetijstva, preskrbe z vodo in uničenja naravnih habitatov. Med prvimi, ki si to izračunajo v dolarjih, so seveda zavarovalnice. Iz State Farm so zato sporočili, da so se tako odločili zaradi povečanih stroškov gradnje, strmo naraščajoče izpostavljenosti katastrofam in težav s pozavarovanjem. Tiskovni predstavnik je povzel, da State Farm ne more vplivati na razloge, ki so podnebne spremembe, stroški pozavarovanja in inflacija.

Celotna slika je seveda kompleksna, saj ima Kalifornija med drugim tudi strogo regulirano višino zavarovalnih premij. Če se pozavarovanje podraži, bi zavarovalnice ustvarjale izgubo. S povišanjem premij bi se temu izognile, a osnovna resnica ostaja enako neprijetna - verjetnost za katastrofe se zaradi podnebnih sprememb povečuje. Ali se zavarovalnice na to odzovejo s povišanjem premij ali odpovedjo zavarovanj, ne vpliva na fizikalna dejstva.