Bizaren hrošč v Windows 10 kvari podatke

Matej Huš

16. jan 2021 ob 20:56:48

Microsoft je potrdil, da je v Windows 10 bizaren hrošč, na katerega je opozoril Jonas L, in napovedal, da ga bodo kmalu odpravili. Hrošč se je pojavil v posodobitvi aprila 2018 in je kljub opozarjanju, ki traja vsaj od avgusta lani, še vedno aktiven. Za izrabo ne potrebujemo administratorskih privilegijev, povzroči pa okvaro drevesne strukture na disku (ki jo chkdsk sicer običajno reši).

Če v ukazni vrstici vpišemo ukaz cd (vstop v imenik) in ime posebne mape, bo to povzročilo okvaro datotečnega sistema. Windows bo uporabnika obvestil, da je mapa okvarjena in neberljiva, nato pa bo pozval k ponovnemu zagonu sistemu, kjer se bo sprožil chkdsk. Hrošča pa je možno uporabiti tudi drugače. Če izdelamo bližnjico, ki vsebuje pot do te iste mape, bo škodo povzročila že, če je sploh ne zaženemo. Windows namreč skuša prikazati ikono, ki jo gre iskat na ciljno mesto. Na podoben način lahko v orožje spremenimo datoteke ZIP, spletne strani itd. Večinoma trajnih posledic ni, je pa možno napad prilagoditi tako, da okvaren cel MFT (glavna datotečna tabela).

BleepingComputer poroča
, da so podobne ranljivosti v preteklosti strokovnjaki že odkrivali, a jih Microsoft ni odpravi. Podobno težavo ima tudi Windows XP.