Ryzeni 5000 za prenosnike prispejo naslednji mesec

Jurij Kristan

14. jan 2021 ob 07:52:34

Najkonkretnejša najava z AMDjeve tiskovke na CESu so bili prenosniški procesorji Ryzen 5000 Mobile, za hip pa smo lahko videli tudi naslednjo generacijo strežniških čipov EPYC in cenejše Radeone RX 6000.

Šefica rdečega procesorskega tabora Lisa Su je za letošnjo predstavitev na sejmu CES izbrala modro obleko, kar je brez dvoma posledica dejstva, da je AMD Intel dobro zgrabil za vrat. Šalo na stran; tiskovna konferenca, ki je - kot vse druge letošnje - potekala prek spleta, je bila precej predvidljiva. Jesenskemu lansiranju namizniških procesorjev Ryzen 5000 je tokrat sledila splovitev inačic za prenosne računalnike, Ryzen 5000 Mobile. Recept zanje je presneto preprost: inženirji so vzeli lanske Ryzene 4000 Mobile in jedra Zen2 zamenjali z jedri Zen3, medtem ko je grafični sklop na arhitekturi Vega ostal enak. Kdor se je nadejal prihoda RDNA(2) v APUje, bo razočaran - čipi Van Gogh z Zen2 + RDNA2 prispejo pozneje letos, medtem ko naj bi tisto pravo kombinacijo Zena3 in RDNA2 videli šele prihodnje leto.

V praksi naj bi preskok generacij Ryzena Mobile prinesel podoben 20-odstotni pribitek v hitrosti na urin cikel, kot smo ga videli pri namizniških čipih. Na štartu prihodnji mesec bomo pri močnejših laptopih videli inačice s štirimi modeli H, s po dvema podverzijama pri vsakem, kjer je letos nekaj novosti. Pripona HS je tako lani označevala kvalitetnejše čipe, ki so dostojno dosegali zadano hitrost že v okviru 35 vatov, medtem ko je videti, da bodo letošnje izvedenke HS preprosto malce odviti čipi. Obenem so na seznamu nove verzije s pripono HX, ki označujejo čipe brez omejitev porabe, ki jih lahko proizvajalci poljubno navijejo (v praksi do okrog 65 W) in bodo tiktakali v najmočnejših igričarskih prenosnikih. Pri modelih za ultratanke naprave pa imamo pravzaprav le dva novinca na osnovi Zen3, dodatni trije pa so reciklirani člani iz prejšnje generacije. V AMDju pravijo, da naj bi na osnovi predstavljenih procesorjev letos videli prek 150 modelov prenosnih računalnikov.

Tretja veja procesorjev na arhitekturi Zen3, strežniški modeli EPYC s kodnim imenom Milan, pridejo pozneje letos, na tiskovki pa so nas z njimi samo malo podražili. Kar se tiče grafičnih kartic, pa žal ni bilo niti tega. Kdor je upal na polnopravno napoved Radeonov RX 6700 za srednji del trga, je ostal dolgega nosu, kajti videli smo zgolj načelno napoved, da se jih lahko nadejamo v "prvi polovici leta". Spomnimo, da so govorice prihod najprej postavljale na 10. marec, nato na konec marca, sedaj pa je najverjetnejši trenutek nekje v aprilu, pri čemer si je podjetje zaradi kaotičnega stanja na trgu očitno pustilo še nekaj dodatnega manevrskega prostora. Tako bo Nvidijin Geforce RTX 3060 očitno nekaj mesecev brez prave konkurence.