Ko Saturn prehiti Jupiter

Matej Huš

21. dec 2020 ob 08:06:09

Danes popoldne se veljati ozreti v nebo, ker bosta največja planeta v Osončju na nebu drug ob drugem - vsaj iz naše perspektive, čemur pravimo konjunkcija. Na nebu bosta le desetinko ločne stopinje (šest ločnih minut) narazen, kar je najbliže v zadnjih 800 letih. Podobno pa je bilo tudi leta 1623, a ju tedaj nismo dobro videli. To pomeni, da bosta za manj kot petino premera polne lune narazen. Naslednjič se bo to zgodilo leta 2080.

V resnici sta Jupiter in Saturn še vedno 734 milijonov kilometrov narazen (4,9 astronomske enote), kar pa je v vesoljih razmerah praktično skupaj (mimogrede, vesoljska dinamika je neintuitivna - Merkur je najbližji planet vsem planetom). Konjunkcija Saturna in Jupitra se zgodi vsakih 20 let, kar sledi iz obhodnih časov Jupitra in Saturna okoli Sonca (povprečno vsakih 7253 dni). A ni konjunkcija konjunkciji enaka, saj sta planeta lahko na točno nasprotni strani Sonca kot Zemlja, kar bo prispevalo h klavrni podobi. Če pa sta dovolj odmaknjena, da sta vidna ponoči, je rezultat spektakularen.

Konjunkcijo lahko spremljamo približno dva tedna, bo pa danes najbolj izrazita, saj bosta planeta na nebu najbliže. Da se bo to zgodilo ravno na solsticij, je svojevrstno naključje. Konjunkcije se lahko zgodijo na katerikoli dan, saj gre za relativni pojav, ki je odvisen od opazovalca - v tem primeru na Zemlji. Na drugih planetih so konjunkcije Saturna in Jupitra (ali kateregakoli para nebesnih teles) na druge datume.

Kako opazovati konjunkcijo? Poiščemo čim bolj odprt del neba, recimo na kakšni vzpetini. Čeprav sta Jupiter in Saturn svetla, da se vidita celo iz manj svetlobno onesnaženih mest, bo najlepši pogled s čim bolj temnega kraja. Približno uro po sončnem zahodu (danes ob 16.20) se splača zazreti proti jugozahodu. Saturn bo nekoliko manj svetel in nad Jupitrom, od danes naprej pa bosta zamenjala pesti. Pojav lahko opazujemo s prostim očesom, s teleskopom pa bo moč videti celo Jupitrove lune. Prek spleta bo dogodek moč spremljati na straneh Teleskopa Vega na Golovcu, kjer bodo organizirali tudi krajša spletna predavanja. Vremenska napoved žal za danes ni preveč obetavna, bolje naj bi bilo jutri, ko bosta planeta še vedno sorazmerno blizu.