Resen nuklearni incident na Finskem, posledic za okolje ni

Matej Huš

11. dec 2020 ob 11:31:38

Reaktor številka 2 v jedrski elektrarni Olkiluoto na Finskem, ki stoji ob baltski obali, 220 kilometrov severozahodno od Helsinkov, se je včeraj okrog 11.22 po našem času samodejno zaustavil zaradi incidenta. V reaktorski zgradbi so zaznali povišano stopnjo radioaktivnosti, kar je sprožilo postopke za zaustavitev. Upravljavec elektrarne TVO zagotavlja, ob incidentu nihče izmed zaposlenih ni prejel višjega odmerka radioaktivnega sevanja kot običajno, niti ni prišlo do izpustov radioaktivnosti v okolje. Reaktor bodo ponovno zagnali, ko bodo preverili, da vse komponente delujejo brezhibno.

Finska agencija za jedrsko varnost (STUK) je potrdila, da posledic za okolje ni bilo in da je stopnja radioaktivnosti v reaktorski zgradbi ponovno na običajnih ravneh. Finski minister za zdravje je ob dejal, da je šlo za resen in izreden incident, zato bodo javnosti posredovali vse informacije. Pričakovati je, da bo reaktor zaustavljen vsaj do jutri, morda pa še dlje. V STUK-u pojasnjujejo, da je najverjetnejši razlog za incident okvara na sistemu za čiščenje hladilne vode. Porast radioaktivnosti so zabeležili v prostorih, kjer je ta med normalnim obratovanjem vedno povišana, zato tam ni osebja. Mednarodna agencija za jedrsko varnost je potrdila navedbe finskih oblasti.

Zaradi incidenta so začasno porasle trenutne cene električne energije na Finskem. V konicah je cena eksplodirala do 3500 EUR/MWh, a se je že vrnila v normalne okvire (okrog 100 EUR/MWh).

Finska ima sicer štiri jedrske reaktorje, petega pa ravno zdaj gradijo v elektrarni Olkiluoto. Dva sta v kraju Loviisa na skrajnem jugu države. Skupno Finska iz jedrskih virov pridobi približno tretjino električne energije.