Salesforce prevzema Slack

Dare Hriberšek

2. dec 2020 ob 23:15:32

Gre za enega največjih prevzemov zadnjih let in nasploh največjega v Salesforcovi zgodovini, saj bodo za Slack poravnali kupnino v višini 27,7 milijarde ameriških dolarjev. Dosedanji lastniki bodo del prejeli v denarju, manjši delež pa v Salesforcovih delnicah.

Slack je svojo poslovno pot začel leta 2009, sprva so se nameravali posvetiti razvoju iger; mimogrede, soustanovitelj Stewart Butterfield je bil obenem tudi soustanovitelj Flickra. Danes vsesplošno znani Slack pa je pozneje nastal kot geekovska alternativa za poslovno komunikacijo, v prvi vrsti je bil njihov namen nadgraditi okorelo sporazumevanje po elektronski pošti. Pozneje je iz njega nastala zaokrožena productivity suite, z videokonferencami, gostovanjem in deljenjem datotek ter številnimi drugimi funkcijami, zaradi česar je Slack postal resna konkurenca, denimo Microsoftovim Teams. Kljub temu pa jim zadnje čase ni šlo najbolje, zadnja tri četrtletja, kljub povečanju dela na daljavo zaradi pandemije Covid-19, jim recimo ni uspelo prikazati pozitivnih rezultatov.

Salesforce, čigar tržna kapitalizacija znaša približno desetkratnik Slackove, pa je zadnjo krizo nasprotno preživel precej cvetoče. Njihove delnice so septembra dosegle najvišjo raven v zgodovini podjetja.