IBM bo v Evropi odpustil 10.000 zaposlenih

Matej Huš

26. nov 2020 ob 06:53:07

IBM je sporočil, da bo v evropskih podružnicah odpustil 10.000 zaposlenih, preden se bo podjetje dokončno razdelilo. S tem ukrepom želijo povečati dobičkonosnost. Največ jih bodo odpustili v Nemčiji in v Veliki Britaniji, prizadete pa bodo še Belgija, Italija, Poljska, Slovaška. Samo v Nemčiji bodo odpustili 2300 ljudi. Skupno gre za 20 odstotkov zaposlenih v tej regiji, kar ni zanemarljivo.

V podjetju se pripravljajo na razdelitev. V novo podjetje, ki še nima uradnega imena in se za zdaj imenuje NewCo, bodo pospravili manj dobičkonosne dele, kot na primer infrastrukturne storitve, medtem ko bo originalni IBM obdržal umetno inteligenco in hibridne storitve v oblaku. Razdelitev kanijo končati do konca leta 2021, za delničarje pa ne bo imela davčnih posledic. Večina odpuščenih sodi v oddelke, ki bodo postali del NewCo. Ti se ukvarjajo z infrastrukturo, upravljanjem podatkovnih centrov, klasično tehnično podporo in servis. Zmanjšanje števila zaposlenih bodo dokončali do sredine prihodnjega leta.

IBM je bil nekdaj eno najbolj prepoznavnih in pomembnih tehnoloških podjetij. V zadnjem času pa ga prehitevajo mlajši velikani, kot je Amazon s svojimi storitvami v oblaku. Novi izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna, ki je funkcijo prevzel aprila, ima nalogo ladji spremeniti smer. Odpuščanja in razdelitev podjetja sta prva večja koraka v tej smeri.