Arianespace zaradi človeške napake izgubila dva satelita

Jurij Kristan

18. nov 2020 ob 09:20:50

Sedemnajsta misija evropske lahke tovorne rakete Vega se je končala neuspešno, ko je zatajila zadnja stopnja za raztros tovora in uničila dva evropska opazovalna satelita. Vse kaže, da je vzrok napačno zvezana nadzorna elektronika; to pa je že druga propadla misija Vege v zadnjih dveh letih.

Arianina raketa Vega je bila prvih sedem let svoje poti vzor za zanesljivost, saj je med leti 2012 in 2019 nanizala štirinajst odprav brez napake. Lani se je primeril prvi neuspeh, ko je težava na drugi stopnji rakete dve minuti po vzletu pogubila vojaški satelit Združenih arabskih emiratov. Sledilo je skoraj enoletno odpravljanje slabosti in nato pred dvema mesecema uspešna misija z zaporedno številko šestnajst, ki je med 53 sateliti v vesolje ponesla tudi dva slovenska. Toda že naslednja, sedemnajsta, pomeni nov glavobol za evropsko osrednjo raketno firmo, kajti napaka na sistemu za raztros satelitov je botrovala izgubi španskega in francoskega, ki sta skupaj stala približno 320 milijonov evrov.

Raketa se je z izstrelišča v Francoski Gvajani dvignila v torek ponoči, nekaj pred tretjo uro po našem času. Vse tri Vegine potisne stopnje so delovale brezhibno, napaka pa se je pripetila na modulu AVUM (Attitude and Vernier Upper Module), ki z blažjimi potiski skrbi za pravilno vtirjenje tovora v Zemljino krožnico. Takoj ob njegovem vžigu, približno osem minut po izstrelitvi, je plovilo skrenilo z začrtane poti in strmoglavilo na sicer neposeljeno področje. Žrtvi sta španski satelit SEOSAT-Ingenio, ki bil namenjen snemanju obširnih področij Zemljinega površja za analizo izrabe tal, in pa francoski znanstveni satelit TARANIS, s katerim so želeli opazovati zanimive svetlobne pojave, ki spremljajo nastanek neviht (Transient Luminous Events).

Ker so nadzorniki na tleh prejeli vse razpoložljive telemetrične podatke, so že včeraj čez dan prišli do sklepa, da je bila verjetno narobe zvezana elektronika, ki je nadzorovala mikropotisnike modula AVUM, in je torej šlo za človeško napako pri konfiguriranju ter nadzoru in ne za slab dizajn. To je že druga neuspela misija v roku dveh let, predvsem pa prihaja v zelo nerodnem trenutku, ko se Arianespace ubada z vse bolj srdito konkurenco ameriškega podjetja SpaceX pri dostavljanju tovora v vesolje ter prizadevanji, da bi uvedla naslednjo generacijo rakete, Vego C, ki naj bi prvič poletela prihodnje leto.