Ameriška administracija pozabila na TikTok

Matej Huš

11. nov 2020 ob 22:55:35

Medtem ko se v ZDA predsednik ukvarja z volilnim rezultatom, so vsi pozabili na TikTok. Čeprav je predsednik naprej grozil, da mora biti podjetje prodano novim, ameriškim lastnikom, TikTok sedaj ne dobi nobenih informacij. V podjetju ugotavljajo, da že več tednov niso imeli nobene komunikacije z Odborom za tuja vlaganja (CFIUS), ki je del vlade. Zaradi tega je podjetje vložilo pritožbo na prizivno sodišče (US Court of Appeals).

Rok, do katerega bi moral TikTok prodati ameriški del, se izteče jutri. V odredbi, ki jo je izdal CFIUS, pa je navedena možnost 30-dnevnega podaljšanja tega roka, za kar je TikTok zaprosil. Kaj se zgodi, če TikTok ukaza ne bi spoštoval, ni zapisano. A potem od CFIUS-a ni bilo nobenega odziva več, zato so se sedaj obrnili na sodišče. Že minuli mesec je TikTok dobil začasno odredbo, ki je zaustavila učinkovanje tega ukaza.

TikTok je predlagal partnerstvo z Oraclom, za kar so dobili neuradno potrditev. Nato so CFIUS-u poslali podrobno dokumentacijo, kaj in kako naj bi se zgodilo, a je CFIUS mrknil. Ker niso dobili mnenja o ustreznosti, so zaprosili za 30-dnevni odlog, ki ga odločba izrecno dopušča. Ker tudi na to niso prejeli nobenega odgovora, so se sedaj morali obrniti na sodišče.