Google ameriški policiji zopet omogočil razpršeno poizvedbo glede gesla v iskalniku

Jurij Kristan

14. okt 2020 ob 06:23:37

Sodni spisi so razkrili, da je letošnje poletje ameriške preiskovalce do aretacije osumljenca pripeljala splošna poizvedba glede iskanja določenega pojma v Googlovem iskalniku, kar bi lahko bilo protiustavno.

Ko ameriški preiskovalni organi s sodnim nalogom potrkajo na Googlova vrata, gre običajno za željo po informacijah o lokaciji točno določenega osumljenca ali njegovi dejavnost v širšem Googlovem oblaku. V letošnjem poletju pa so policisti glede na odprte sodne dokumente za iskalnik uporabili obratno metodo. Avgusta so aretirali Michaela Williamsa, prijatelja priprtega pevca R. Kellyja, ki je obtožen mnogoterih spolnih zlorab; Williams naj bi namreč z namenom zastraševanja zažgal avto ene od prič v procesu. Do njega so se dokopali na podlagi zahtevka o IP-naslovih oseb, ki so v Googlov iskalnik vnesle naslov žrtve. Enega od tako pridobljenih IP-naslovov so preiskovalci uspeli povezati z Williamsovim telefonom, nakar je sledila nova poizvedba, osrediščena okoli njegovih lokacijskih podatkov in zgodovine iskanja, kar jih je naposled prepričalo, da imajo resnega osumljenca.

Sodni nalogi, vezani na iskalna gesla (keyword warrant) niso povsem nova zadeva, a se jih celo ameriški preiskovalci poslužujejo bolj redko, ker takšno razpršeno brkljanje po podatkih množice ljudi hodi po robu ustavnosti. Za kočljivost tovrstne prakse lahko služi primer podobnega prijema, namreč geografskega zajema oseb (geofence warrant). S takšnim nalogom se odredi zajem raznoterih podatkov vseh ljudi, ki so se v nekem časovnem intervalu nahajali na določenem območju. Ameriški organi ta ukrep uporabljajo vse rajši, saj so v Googlu povedali, da je število takšnih poizvedb v zadnjih nekaj letih poskočilo za večdesetkrat. Hkrati se na sodiščih in lokalnih upravah po vsej državi vršijo bitke za njegovo prepoved - in sicer vse uspešneje, saj je že več zveznih okrožnih sodnikov v zadnjem času prijem označilo za protiustaven. Razlog za skrbi je čisto enostaven: takšno vohljanje izpostavi vdoru v zasebnost tudi vse tiste, ki so se pač ob napačnem času znašli na nepravem kraju. Podobno je tudi v primeru razpršenega iskanja po geslih, zaradi česar so sodni spopadi v tej smeri samo še vprašanje časa.