Google bo medijem za novice namenil milijardo dolarjev

Dare Hriberšek

2. okt 2020 ob 16:13:24

Kot je v blogu pojasnil Sundar Pichai, CEO Googla in Alphabeta, v podjetju začenjajo s projektom Google News Showcase. Z njim nameravajo začeti medijem plačevati za vsebine visoke kakovosti, v ta namen so za prihodnja tri leta namenili milijardo ameriških dolarjev. Podjetje se je tako "prostovoljno" odločilo pričeti prav s tistim, kar od njega v zadnjem času zahtevajo številne države, Francija pa je tako ureditev že izpeljala v okviru svoje zakonodaje.

Googlovo krovno podjetje Alphabet je sicer lani pridelalo nekaj manj kot 162 milijard USD prihodkov in 34,3 milijarde čistega dobička.

Pilotno se projekt začenja v Nemčiji, z medijskimi partnerji kot so Der Spiegel, Stern in Die Zeit - ter v Braziliji z Folha de S.Paulo, Band in Infobae. Pozneje naj bi se pridružile še nekatere druge države, denimo Belgija, Indija, Velika Britanija in Nizozemska. Sprva je bila med njimi objavljena tudi Avstralija, a jo je Google nato umaknil, v ozadju pa je znani spor s tamkajšnjim regulatorjem konkurence, ki od Googla že nekaj časa zahteva, da formalno uredi plačevanje avtorskih pravic za vsebine, ki jih objavlja.

Googlove novice se bodo najprej pojavile v Googlovih Novicah na napravah s platformo Android, pozneje pa tudi na tistih z iOS. Od dosedanjih novičarskih objav se bodo razlikovale po tem, da bodo prikazane kot nekakšne drsne ploščice, njihova vsebina pa bo prepuščena urednikom posameznega medija, novice bodo tudi označene z logotipom medija v zgornjem levem kotu. Nekaj pozneje se bodo tovrstne novice prikazovale tudi v iskalniku in na Google Discover.

Podoben projekt je pred časom poskusno pognal tudi Facebook.