Na internet pricurljala izvorna koda Windows XP

Matej Huš

26. sep 2020 ob 13:27:25

Vse kaže, da je Microsoftu ušla izvorna koda Windows XP. Sprva se je povezava pojavila na 4chanu, sedaj pa se 42 GB velika datoteka valja tudi na različnih torrentih. Poleg Windows XP je notri še koda Windows 2000, NT 4, NT 3.5, Windows CE in nekaj druge kode. Obseg kode še ni potrjen, so pa raziskovalci našli že marsikaj zanimivega, denimo certifikate za NetMeeting. Ena izmed zanimivost je grafična tema Candy, ki je zelo podobna Applovemu vmesniku. Teme niso nikoli dokončali, saj je služila kot začasna rešitev pri sestavljanju mehanizma za menjanje tem. Windows XP je bil namreč prvi Microsoftov operacijski sistem, ki je omogočal res obsežno prilagajanje. Vse to kaže, da je arhiv zelo verjetno pristen. Microsoft ni bil posebej zgovoren. Dejali so, da incident preiskujejo, podrobnosti pa ne razkrivajo.

Microsoftova izvorna koda sicer ni nekaj doslej nevidenega. Poleg programa GSP (Government Security Program), ki daje 45 državam in mednarodnim organizacijam dostop do izvorne kode v nadzorovanih okoliščinah, je Microsoft v preteklosti tudi že imel nepooblaščena uhajanja kode. Maja letos sta ušla kodi Windows NT 3.5 in originalnega Xboxa.

Priljubljeni operacijski sistem iz leta 2001 je že vrsto let zastarel in nepodprt, a je njegov delež še vedno dober odstotek. Uradna podpora se je iztekla leta 2014, a je Microsoft nekajkrat izjemoma izdal še kakšen nujen varnostni popravek, denimo za luknjo, ki jo je leta 2017 izkoriščal WannaCry. Razkritje izvorne kode prinaša povišano tveganje za pojav novih vrst virusov, ki bodo izkoriščali ranljivosti v njej. Seveda pa mora nekdo te ranljivosti najprej najti in jih potem izrabiti, kar pri operacijskem sistemu z 1-odstotnim tržnim deležem ni samoumevno. Za širšo tehnično javnost pa je razkritje zanimivo, ker smo s tem dobili bistveno boljši vpogled v to, kako je deloval Windows XP.